Затварят “Агрополихим”

печат

Спирането започва в петък, а окончателно работата на завода, който е най-големият производител на азотни торове в Югоизточна Европа, ще секне на 21 ноември. Торовият завод е изправен пред големи трудности заради свиването на международната търговия в резултат на кризата. Другата причина е и халът на българското земеделие. Фермерите са на улицата с комбайните, нямат пари за торове и препарати. Спрените средства по програма САПАРД в момента са довели до спиране на поръчките от страна на местните земеделци, твърди заместник-директорът на „Агрополихим”.

При сегашната стагнация и финансова криза цените падат в пъти, а евтино могат да продават навън заводите в Русия и Украйна. От торовия завод настояват правителството да вземе спешни мерки и намали цените на синьото гориво. Надеждите са свързани със съживяване на външния пазар и тогава мощностите могат да бъдат пуснати през февруари 2009. От друга страна обаче не се знае как и докъде ще ескалира ситуацията в родното земеделие.

„Агрополихим” е и сред най-сериозните работодатели в страната – в завода работят 1100 души. Ако кризата продължи, ще има сериозни съкращения, казаха от ръководството. Засега синдикатите няма да вдигат протести, защото проблемът бил външен. Според действащия колективен трудов договор на всеки съкратен се полагат 5 месечни заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.