Михаил Бакунин – „Избрани страници за и от него“

печат

Книгатата е посветена на 190 годишнината от рождението на най-големия сред революционеритена XIX век –  Михаил Бакунин (1814-1876). Статиите в книгата програмни, огранизационни, стратегически и технически въпроси на Социалната революция, както и елементи от прозорливата и убийствена критика на марксизма.

Михаил Александрович Бакунин е човекът, за който през 60-70-те години на 19-то столетие говори цял свят. И в този диалог около Бакунин ще срещнем както апологетични оценки, така и крайно негативни. Трудно е да се посочи друга фигура в световната история, в революционното движение от 19-ти век, която така силно да е привличала вниманието на писатели и политически дейци от най-различни направления. Кой ли не е опитвал перото си върху тази противоречива личност! За Бакунин най-напред и най-много са писали Маркс и Енгелс, В. И. Ленин го нарича първият в света професионален революционер. На Бакунин са посветени много страници и в съчиненията на такива видни марксисти и революционни демократи като Плеханов, Франц Меринг, Пол Лафарг, Херцен, Чернишевски и др. Личността на Бакунин ще намерим и в литературното наследство на Достоевски и Тургенев, на Александър Блок и Константин Федин.

Поръчай тази книга:

Михаил Бакунин – „Избрани страници за и от него“

цена:  4 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

За автора

Роден е през 1814 г. в аристократично семейство. Завършва Военната академия в Санкт Петербург. До 1835 г. е на военна служба, след което учи философия, превежда на руски Йохан Готлиб Фихте, Георг Вилхелм Фридрих Хегел и други философи. През 1842 г. заминава за Германия, а впоследствие — за Франция и Швейцария.

Участник в революциите (1848) в Западна Европа; предаден от австрийските власти на руското правителство (1851) и затворен в Петропавловската крепост. През 1857 е изпратен на каторга в Сибир; избягва през Япония и САЩ в Лондон (1861); сътрудничи на А. И. Херцен. Създава в Женева (1868) Алианс на социалистическата демокрация. Член на I интернационал (1864); изключен през 1872 за разколническа дейност. Обявява се против марксическото учение за социалистическата революция и диктатурата на пролетариата, против одържавяването. Критикува „държавния социализъм“, предсказва много от недостатъците на реалния социализъм.

Автор е на „Държавност и анархия“.

Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *