16 конгрес на МРА в Португалия

печат

Порто_3-BW_fmtНа 6 и 7 декември 2014 г. в Порто бе проведен извънреден конгрес на МРА (Международната работническа асоциация, International Workers’ Association – IWA, Asociación Internacional de los Trabajadores – AIT), в който взеха участие и двама представители на АРС – един от варненската и един от софийската секция на синдиката.
Основната цел на събитието беше решаване на някои вътрешни проблеми в МРА, поради което и конгресът беше извънреден. Присъстваха делегати от следните секции и приятелски организации на МРА: AIT-SP Португалия, ASI Сърбия, ASF Австралия, CNT-AIT Испания. CNTF-AIT Франция, COB Бразилия, FAU Германия, FORA Аржентина, КРАС Русия, NSF Норвегия, PA Словакия, SF Англия, ZSP Полша, АРС България, USI Италия, ОLS Швеция.
След дълги и разгорещени обсъждания, основните проблеми, заради които беше свикан извънредният конгрес, бяха решени чрез замразяването на една секция и официалното признаване на друга. Освен тези вътрешни проблеми, на конгреса беше решено стартирането на много нови инициативи – например създаването на медийна група, реализацията на проект за историята на МРА, както и подготовката за голямо отбелязване на стогодишнината от създаването на Асоциацията през 2022 г.
На конгреса бяха приети и нови членове – синдикатът OLS от Швеция, на който беше даден статут „приятел на МРА“. Шведите разказаха за техните борби и наблегнаха на убеждението си, че анархосиндикалистите не трябва да се ограничават единствено в синдикална дейност, а трябва да насочват усилия и да се включват във всички сфери на политическите и социалните борби.
Част от секциите разказаха за своите борби и победи през изминалата година. Особено интересно беше да научим за победите на ZSP – полският анархосиндикат, – който след 3 месеца на стачна и протестна борба в болницата Белхатов успя да запази работните места на над 100 работници, върнати на работа с нормален трудов договор и пълни осигуровки. Тъй като тук нямаме място да изброим всички борби, стачки и победи на секциите на МРА през 2014 г., можете да ги разгледате на адрес www.iwa-ait.org/content/struggles-and-victories-iwa-2014.
Тенденцията, която се наблюдава в световен мащаб, е повишаване на активността на анархосиндикалистите, повече борби във всяка страна и привличане на повече членове към синдикатите. Тази оптимистична картина, както и опитът, който споделиха другарите от различни страни в техните борби, ни дава увереността, че въпреки малкия за момента мащаб на дейността на анархосиндикализма в България, чрез преки действия и непоколебимост в защитата на работниците и борбата срещу капитализма, нашата организация бързо ще стане фактор в политическия и икономическия живот на страната, с който работодателите и държавата ще бъдат длъжни да се съобразяват. •

АРС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *