64-ти есперантски конгрес в България

печат
От 6 до 8 септември в читалище „Н. Вапцаров“ в Благоевград се проведе поредният 64-ти конгрес на Българския есперантски съюз (БЕС), на който присъстваха около 100 делегати и гости от цялата страна и съседна Сърбия. От много години есперантистите от гр. Ниш посещават редовно нашите конгреси.

Като цяло конгресът беше добре организиран. В преддверието на читалището наш съидейник беше организирал филателна изложба със стотици марки, лепенки и пликове от писма, получавани от цял свят в продължение на близо век. Изложбата беше доказателство за това колко хора по света използват този прекрасен език.

От доклада на президента на БЕС проф. Божидар Леснов се разбра, че повечето дружества в страната са закрити поради липса на хора и интерес към езика. Добре се представиха малко дружества с добри организатори и собствени клубове като тези в Разград, Гълъбово, Казанлък, Сливен, Русе, Велинград, Пловдив и Шумен.

Съюзният вестник, който излиза през 3 месеца в малък формат има само 139 абоната за 2012 г.

От многото имоти, с които разполагаше съюзът, са останали твърде малко.

Млади хора също почти липсваха. Не се провеждат курсовете за изучаване на езика. Не се води никаква пропаганда чрез средствата за масова информация.

Имаше предложения конгресът да се провежда вече веднъж на 3 години, което означава да се затъне още повече в безизходица. Много делегати призоваха да се обърне по-голямо внимание на провеждането на курсове за изучаването на езика и за подмладяване на състава.

Призовавам нашите млади последователи да изучат този прекрасен и лесен за изучаване език. С това ще си осигурят приятели от цял свят. •

Ал. Наков

Остави коментар

  • венко венков

    В. „Св. м.“ е единственият ми източник за есперанто. Жалко, че той чрез пак г-н Наков от Перник или другиго – освен ако аз съм пропуснал да забележа – не помести статийка относно конгреса в Сливен, която фактически е информация веднъж годишно за остатъка от движението в РБ…

    • Есперантската общност и анархисткия вестник са две различни неща… Отразяване на конгреса в Сливен не сме получили и, съответно, не сме го публикували. Сашо Наков, доколкото знам, участва на конгреса, но може би е преценил, че няма нужда да пише за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.