Антифашистки турнир по бойни изкуства в Солун

печат

3_fmtКогато преди 6 месеца се появи идеята за провеждането на този турнир, не очаквахме, че той ще има такъв успех. От начало до край Първият международен антифашистки турнир по бойни изкуства в Солун се основаваше на самоорганизацията. Не сме се обръщали за помощ нито към официалните институции, нито към политическите партии и неправителствените организации. Разчитахме изключително на структурата на нашето движение, свободните обществени пространства и скуотовете.
По време на събитието лекции изнесоха наши другари от Германия, Италия и Русия. Проведоха се повече от 70 мача, семинари по крав мага, муай-тай в улични условия, както и обучения по женска самозащита. В петък се състоя дискусия върху историята на антифашистките движения в Европа и бившия СССР, както и развитието на футболното хулиганство по стадионите. Участие в дискусията взеха германският писател и антифашистки активист Бернард Лангер, руският политически емигрант Петя Косово, както и италианският шампион по бокс Лени Ботай.
Що се отнася до спортната част от турнира, броят на участниците надмина всички очаквания. Имаше 130 спортисти и спортистки от цяла Гърция и от различни европейски страни като Германия, Италия, Холандия, Испания. Спортният дух, мирогледът на спортистите и поведението на зрителите бяха доста по-различни от това, което сме свикнали да виждаме по официалните турнири по бойни изкуства. Другарството и взаимното уважение преобладаваха над обратната логика „победител-победен“. Всеки рунд завършваше с „поздравления и за двамата състезатели“ като символ, че тук няма победители и победени.
2_fmtКогато се роди идеята за организирането на подобен турнир, нашата мотивация се базираше основно на две опорни точки. Първата беше, че напоследък бойните изкуства са сфера, в която усилено се стремят да присъстват различни фашистки елементи. Типичен пример е Антонис Грегос, депутат от гръцката неонацистка партия Златна зора, който участва в десетки състезания и печели награди. Според нас няма място за фашисти в този спорт!
Втората причина е самият период, в който живеем, и фактът, че е изключително важно сами да умеем да организираме защитата си.
Освен успехът, който пожъна, основна цел на турнира бе от тук нататък да се постави началото на движение, насочено все повече към социалните колективи и спортисти, които макар и да не се самоопределят с анархистките политически идеи, да бъдат готови да поставят началото на едно масово, дълбоко вкоренено в бойните спортове, антифашистко движение.
Нашето общо желание е да продължим да провеждаме турнира и да го повтаряме не само в Солун, но и в други гръцки градове. •
К. Молотов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.