АРС отбеляза 1 май

печат

На 1 май, международния ден на работническата борба, Автономен работнически синдикат организира демонстрации и събития из страната. В акциите се включиха секциите на синдиката от София, Варна, Видин, Кочан, Бургас, както и активисти от други градове.

1 май във Варна

Варненската секция на Автономен работнически синдикат, съвместно с активисти от Български работнически съюз, организира серия от мероприятия във Варна по повод деня на работническата солидарност. Денят започна с шествие, което мина през централните улици на града със скандирания срещу капитализма, банките и политиците. Шествието приключи на площад „Съединение“, където антикапиталистите вече наброяваха около 300 души. На площада бе организирана радикална библиотека, която предизвика голям интерес и откъдето варненци получиха десетки книги на антиавторитарна, антикапиталистическа и социална тематика. Бяха раздадени и стотици листовки и стикери.
На площада изявления направиха представители на АРС, които призоваха за нетърпимост към политическата и икономическата върхушка в страната и към работническа солидарност. Те разкритикуваха социалната парадигма, наложена в България, според която алчността и безскрупулността са издигнати на пиедестал, докато честният труд е потиснат икономически и социално. От АРС призоваха работниците от различните сфери да се обединят в автономни синдикални секции, организирани отдолу-нагоре и самоуправляващи се чрез пряка демокрация, които да заместят старите бюрократични профсъюзи, превърнали се в партньори на шефовете и политиците. Денят продължи с концерт на Кичка Христова и народни танци, които събраха стотици варненци.
Певицата отправи апел за социална справедливост и по-добро бъдеще за децата на България.
След народната музика, сцената бе окупирана от Ели Урумова и групата „Жълти Стъкла“ и завърши с музикални импровизации на групата „Morning Sun“, които нажежиха атмосферата на площада със социалните си текстове и антикапиталистически послания.
Множеството на площада се обедини в желанието си за радикална съпротива срещу капитализма и политическото статукво в страната и беше взето решение за нови демонстрации в морската столица.

1 май в село Кочан

АРС участва в празненствата за 1 май в с. Кочан с призив за борба и работническа солидарност.
Предварително бяха разлепени плакати и листовки, а в самия ден на място пристигнаха около 30 души от секциите Кочан, София, В. Търново, Варна и Видин
Отбор на АРС със знаковото име Гемиджиите се включи във футболния турнир между участници от селото и региона в няколко възрастови групи.
Бяха раздадени около 200 листовки, призоваващи към работническа солидарност, с покана за присъствие на филмова прожекция и запознаване с историята на 1 май.
В 19:30 ч. в салона на читалището в с. Кочан бяха прожектирани два филма на социална синдикална тематика: „Завземането“ (Аржентина) и „Вио.Ме – те не могат? Ние можем“ (Гърция).
Покана за прожекцията беше обявена официално от сцената на селския събор и междувременно бяха раздадени представителните листовки на АРС.
На прожекцията присъстваха предимно ученици и младежи от селото. Пред салона се предлагаше безплатно в. Свободна мисъл, който привлече интереса предимно на възрастни мъже, а в салона беше организирана безплатна книжарница, откъдето жителите на селото се сдобиха с радикална литература.

1 май в Бургас

В Бургас бяха разлепени листовки, представящи историята на 1 май и призоваващи за организация на работещите и революционна съпротива срещу системата.
Автономен работнически синдикат изразява своята солидарност с италианските анархо-синдикалисти и революционери, които на 1 май заляха улиците на Милано и го превърнаха в бойно поле! Солидарност с другарите от Турция, които излязоха на 1 май, въпреки забраната, наложена от фашисткия режим на Ердоган. Солидарност и с всички останали работници, синдикалисти и революционери, които излязоха на 1 май във всички точки на света и показаха своето единство срещу капитализма и държавата.
Борбата продължава!

АРС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.