Бъди промяната!

печат

52995089346_1495714318606955867_oВ средата на септември се проведе второто издание на фестивала „Бъди промяната“. След като през миналата година той беше организиран във Варна, този път домакин на събитието беше София.

От 12 до 14 септември в градинката пред „Кристал“ хора от различни активистки групи представиха инициативи, с които целяха да покажат една алтернатива на статуквото и отправна точка към нови хоризонти, основани на самоорганизацията, солидарността и самоинициативата. Затова целият фестивал, организиран от социален център „Аделанте“, Солидарен център – Варна и „Обединени“ – Велико Търново, се базираше на самоиздържането, т. е. той нямаше финансиране от Столична община, НПО-та, фондации или партии, а само от хората, участващи в него.

Фестивалът „Бъди промяната“ се проведе под надслов „След протестната вълна…“, тъй като мрежата от хоризонтални структури, организирала първия по рода си подобен фестивал, се зароди именно по време и след масовите протести в страната през 2013 г. Той беше посветен на хоризонтални алтернативи на системата – икономически, социални, политически, екологични.

В рамките на три дни няколкостотин души имаха възможност да наблюдават лекции и да участват в дискусии върху наболели обществени проблеми, както и възможности за тяхното решаване. В тази връзка имаше гост от Гърция, участник в „Инициатива 136“, чиято цел бе да разясни борбата им около приватизацията на водата в Солун, както и какви решения са взели. На дневен ред стоеше и въпросът с отминалата вълна на протести и окупации, за които говори Ивайло Динев, a гости от колектива CrimethInc. представиха различни движения след края на „Окупирай“.  Имаше лекции за пермакултурата, за основите на веганизма, опазването на природата и защитата на животните. Беше представена веганска кухня, като всеки желаещ можеше да опита.

Едно от основните събития във фестивала беше представянето на книгата на гръко-френския философ Корнелиус Касториадис „Проектът за автономия“. Тя е поредното издание на независимото и самоорганизирано издателство „Анарес“. Бяха прожектирани късометражните филми „Власт“ и „Контражур“, които са пример как в действителност може да се прави независимо кино. Преди самите прожекции имаше и лекция именно на тази тема.

Участие във фестивала взеха и „Човешка библиотека“, които представиха най-новата си книга – „Приказки за юнаци и злодеи: Промяна“, която можете да намерите свободно на страницата им. Произведението представя фрагменти от протестите и окупациите през призмата на различни творци.  За приятната атмосфера и настроение спомогнаха групата Bright Sight, както и рапърът-активист El Freegano.

На фона на всичките събития, които съпътстваха фестивала, имаше детски кът, където деца си играеха, рисуваха и се забавляваха.

Не липсваше и безплатен пазар, на който всеки можеше да вземе или остави нещо, напълно свободно – без бартер и без пари.

Въпреки есенните дъждове второто издание на фестивал „Бъди промяната“ завърши успешно. Участие взеха много хора, а отзивите им бяха повече от добри. •

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *