Нова интернет страница за историята на анархизма в България

печат

От съвсем скоро в социалните мрежи може да бъде намерена новата страница „История на анархизма в България“. В нея могат да бъдат намерени архивни фотографии, придружени с кратък текст, на активни дейци на движението. Снимките на Георги Шейтанов, Гео Милев, Михаил Герджиков, както и на първия брой на в. „Свободна мисъл“ от 1990 г., са само малка част от любопитните публикации.

Историята на анархистическото движение в България през различните исторически периоди е игнорирана, цензурирана или направо изтривана от официалната история на страната. Тази страница е скромен опит дългата и богата на събития, трагизъм и героизъм история на българския анархизъм да стане достояние на повече хора. „История на анархизма в България“ само за няколко дни набра голям брой читатели.

Създателите на страницата отправиха призив всички, които се интересуват от историята на българския анархизъм, да се включат в проекта. „Ако имате стари снимки на дейци от движението и ни изпратите копия от тях, ако знаете нещо за анархизма във вашия роден край, ако имате някакви запазени документи, вестници от анархистическия печат или пък си направите усилието и се свържете с някой ветеран и запазите неговата история, всичко това ще бъде от полза за общата идея да съхраним спомена и популяризираме историята на едно социално движение, което – смело заявяваме – няма аналог в нашата действителност и което има своето бъдеще“, призовават авторите във фейсбук страницата. Скоро ще бъде направен и интернет сайт за историята на анархизма в България. •

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *