Битката при Ахелос – 2009

печат
В древногръцката митология Ахелос е богът на всички реки и баща на нимфите. Той е победен от Херкулес, а отчупеният му рог се превръща в Рога на изобилието. Днес битката с могъщата река Ахелос отново кипи, но за видовете, които я обитават, и за жителите на няколко гръцки села тази битка може да се окаже последна.
„Проектът за изместване на Ахелос“ е стартиран през 1985 г., благодарение на щедрата финансова подкрепа на ЕС. През 1993 г. петиция против отклоняването на реката събира над 300 000 подписа. През 2000 г. проектът е обявен за незаконен и „замразен“ поради нарушаване на международния „Закон за опазване на културното наследство“ и „Закона за управлението на водите“, а речните обитатели са включени в „Натура 2000“. След протестите на множество европейски природозащитни организации, ЕС спира финансирането на проекта. През 2006 г. новото гръцко правителство на дясната партия „Нова демокрация“ предприема хитър ход – обявява го за „проект от национален интерес“. Проектът за 720 млн. евро е „размразен“, а за финансирането му са привлечени множество гръцки и чуждестранни фирми и корпорации. Опитите на гръцкото правителство да завърши проекта продължават и до днес, но заедно с тях продължават и протестите на различни екологични и анархистки организации.
От 5 до 15 август в гръцкото село Трикала беше организиран поредният протестен екологичен лагер, в които се включиха еколози и анархисти от „Елинско движение против изместването на Ахелос“, „Млади зелени“, „Антиавторитарно движение“. Протестите подкрепиха и група активисти от „Федерация на анархистите в България“.
„Ние сме тук за да се противопоставим срещу изместването на течението на река Ахелос през Тесалийското плато и речната вода да бъде използвана за отглеждането на различни агрокултури, главно на нискокачествен памук, от което единствено правителството ще спечели повече пари“ споделиха протестиращите за „Свободна мисъл. „Всички правителства през последните 20 години, партиите ПАСОК и „Нова демокрация“, използват проблема с река Ахелос за да печелят гласовете на фермерите, отглеждащи памук. Ние сме срещу унищожаването на природата. Ние сме против използването на този проблем за печелене на политически дивиденти. Ние подкрепяме местната организация на хората от селата, които не искат да бъде променяна околната среда, с която те вече са свикнали, развили са я и са се научили как да я използват, докато правителството иска тази околна среда да бъде използвана единствено с цел печелене на пари. Нашата борба не се е променила в сравнение с предишните години, променили са се единствено правителствата. Сега правителството е по-дясно и съпротивата срещу него е много по-голяма. Тази съпротива е много важна не само за Гърция, но и за Балканите, защото в България и Македония също има реки, които биват замърсявани и унищожавани. Ние се надяваме да няма по-нататъшно развитие по този проект и ако той бъде отново замразен, това за нас ще означава победа. Реката все още тече свободно и ние ще се борим това да продължи.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *