Свобода за Тодорис Илиопулос

печат
В Деня за действие започва 45-тият ден от гладната стачка на Тодорис. Здравословното му състояние е критично. Последният затворник от декемврийските бунтове в Гърция трябва да бъде освободен – веднага!
Тодорис Илиопулос е в затвора от декември и е единственият от задържаните, на който бе отказано освобождаване под гаранция. На 9 юли апелативният съд отказва да го освободи на основание, че Илиопулос е анархист и представлява опасност за държавата.
Приятелите на Тодорис отправиха призив към всички групи за солидарност за координация на действията: пропаганда, информационни акции, срещи за незабавно освобождаване на Тодорис. Кулминацията на действията беше насрочена за 24 август, в 20:00 ч. Тогава, като част от акциите, Инициативата за солидарност организира концерт в Пропилеа, Атина.
Федерацията на анархистите в България се присъедини към акциите за солидарност с нашия другар Тодорис и разпространи отворено писмо до гръцкото посолство и медиите със следния текст:
До българската и гръцката общественост, до всички медии.
От 10 юли 2009 г. в затвора Коридалос в Атина другарят Тодорис Илиопулос е в безсрочна гладна стачка, която днес, 24 август, навлиза в своя 45 ден. Здравословното му състояние е критично и продължава да се влошава.
Илиопулос е задържан от полицията по време на Декемврийското въстание на гръцката младеж и вече седми месец лежи в затвора в режим на „предварителен арест“. Съдът отказва освобождаването му под гаранция, мотивирайки се с анархистическите убеждения на Тодорис, които представлявали „опасност за държавата“. Обвиненията срещу младежа са базирани единствено на показанията на двама полицаи от специалните части на гръцката полиция, а той самият категорично отрича да е извършвал деянията, заради които е обвинен.
Федерацията на анархистите в България изразява своята солидарност и подкрепа на Тодорис Илиопулос. Призоваваме съда и правителството на Република Гърция към зачитане на принципите на демокрацията, човешките права и политическите свободи.
Делото на Тодорис Илиопулос трябва да бъда разгледано справедливо и той да бъде освободен.
Никакви затвори и решетки не могат да спрат съпротивата срещу несправедливата система. Политическият борец и в затвора остава свободен човек!
Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта!
Група с име „Црни Илия“ е поела отговорността за нападение в нощта срещу 25 август с коктейли Молотов срещу сградата на гръцкото посолство в Белград, предаде гръцката информационна агенция. Група от петима младежи хвърлят два коктейла Молотов срещу сградата на гръцкото посолство в сръбската столица. На уеб страницата на групата се посочва, че „анархистите от Белград“ са решили да обединят усилията си с тези на съмишлениците им от Гърция и по целия свят, които организират акции на солидарност с Т. Илиопулос за освобождаването му от затвора. Нападението срещу гръцкото посолство е било именно с такава цел, като сръбските анархисти отбелязват, че смятат на продължат с подобни действия. Министерството на вътрешните работи на Сърбия осъди нападението и заяви, че ще бъде продължено издирването на извършителите.
Последва натиск от сръбските медии и обвинения срещу анархо-синдикалистите от АСИ и в частност срещу Ратибор Тривунац – Рата, който беше арестуван преди 2 месеца за запалване на американско знаме в центъра на Белград. От АСИ обявиха, че нямат нищо общо с групата „Црни Илия“, но че изразяват солидарност със Тодорис Илиопулос.
Веднага след акциите на солидарност гръцките власти освободиха Тодорис. Мярката арест е заменена с мярка за неотклонение, която налага Илиопулос да се явява на всеки 15 дни в полицейския участък и да не напуска страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *