Бизнес безумия в Рила

печат

Прикриват незаконен строеж на ски писти със спасителни пътеки

На пресконференция в БТА коалиция от 17 природозащитни организации и юристи изнесе нови скандални факти за незаконния строеж на ски зона край Паничище и седемте езера в национален парк Рила.

20 декара са присвоени от територията на националния парк – 10 декара са отнети от пътя Паничище- Пионерска и други 10 в района на курорт Паничище.

Другото нарушение е, че ски курортът Паничище- Езерата-Кабул се строи. На зелено вече се продават ваканционните апартаменти, въпреки че още не са построени.

Строящите се там нови ски писти се прикриват като „противопожарни просеки”, което по документи прави строежа законен. Сравнението показва удивително съвпадение на изсечените горски „просеки” с положението на пистите по план.

Схемата е една и съща и вече е приложена по Черноморието и Банско, твърдят природозащитниците. Според инж. Константин Дичев от коалицията зад тези строежи стоят офшорни фирми, които перат пари в България. Във връзка с фирмите се спряга името на Георги Велчев – брат на Милен Велчев.

Инженер Дичев посочи още, че миналата година министърът на отбраната е предал 300 декара на тези офшорни фирми.

Правителството защитава интересите на организираната престъпност, добави Дичев.

Показателно според него е това, че само преди месец Станишев е направил първата копка на Супер Боровец.

Наскоро млади природозащитници блокираха пътя Паничище – хижа Пионерска.

По закон по този път не трябва да се движат МПС, така че блокадата на практика е защитавала закона.

В акцията е взела участие и журналистка от националното немско радио АРТ.

Заради блокадата не са могли да преминат камионите на строителите. Пристигат коли с мутри, които заплашват с убийство и нанасят лека телесна повреда на природозащитник.

Коалицията възнамерява да сезира прокуратурата, а се очаква случаят да бъде коментиран и по немското радио, тъй като тяхната журналистика е била сред заплашваните с убийство.

По материали от Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *