Боклуците пак в Суходол

печат

Вече години наред управляващите си играят със здравето и човешките права на хората от Суходол. Лъжите следваха една след друга, но властниците явно се имат за дотолкова изначално непогрешими и справедливи, че няма нужда да изпълняват собствените си обещания.

Отваряне на сметището беше един от петте варианта за решаване на проблема с депонирането на софийския боклук след изтичане на договорите със сметищата в Пловдив и Карлово. Той беше и най-силно лансиран в общината като единствено подходящо сметище, което все още има капацитет за депониране на боклука.

Депото в Суходол беше закрито през октомври 2005 г. след серия от протести на местните жители. Оттогава столицата е във „временно решение” – балиране заради липсата на постоянно сметище или завод за преработка на отпадъци. В момента балите със софийския боклук се извозват в Цалапица, Пловдивско и Карлово. Процедурата по балирането също беше посрещната с протести и понесе много критики от страна на различни експерти и жители на София.

Веднага след затварянето на депото в Суходол експерти от общината и екоминистерството обявиха, че в него има място да се депонират отпадъци още две години, защото почистващите фирми „Волф”, ДИТЦ и „Чистота – София” са надписвали реалните количества извозвана смет.

„Изненадани сме, че не се зачитат законите в страната и в Европа”, заяви за БГНЕС Венцислав Божилов, председател на Сдружението “Защита на здравето на хората и околната среда” по повод решението на МС. Ние пък сме изненадани, че някой още се изненадва, но карай да върви. Той допълни, че отварянето на депото е незаконно и поясни, че липсва оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Суходол няма как да поеме повече боклук, тъй като вече са депонирани 560 000 тона повече, отколкото е капацитетът на депото според документите на самата община, подчерта Божилов.

Всичко това са приказки и преливания от пусто в празно, прикриващи страха да се зададе най-логичният въпрос: кой е виновен и как е наказан за това? Защото ако здравето на суходолци не се измерва с цифри и таблици, съвсем измеримо е каква извънредна цена София днес плаща под формата на луди пари за балиране, извозване, депониране и прочее – не поради някакво природно бедствие или авария, а чисто и просто, защото някой тулуп от общината си е затварял очите години наред пред проблема и така е нанесъл огромни щети на софийския данъкоплатец. Нито наказани, още по-малко осъдени обаче за това има – нито кметове, нито общински „експерти”, а таксата за новите щуротии отново ще излезе от джоба на веднъж ограбения софиянец, за да влезе отново в джоба на муф­таджиите. Пред милионите, които „играят” в далаверата с боклука, горките изтровени от миязмата обикновени граждани нямат никакъв шанс. В защита на корупцията държавата ще изкара не само 1500 ченгета като през 2005, но и още толкоз танка, ако трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *