Борба зад решетките на затвора

печат

На 10 ноември анархистът Никос Романос обявява гладна стачка в затворите на гръцката държава. Вече в затвора, той полага кандидатстудентски изпит с такъв резултат, че не само е приет в университета, но се нарежда и сред онези, които президентът лично награждава. Никос отказва наградата, но има намерение да продължи образованието си. Когато последните промени в закона отнемат това право на политическите затворници, той издига единствената барикада, с която разполага – собственото си тяло. В знак на солидарност, неговият другар Янис Михалидис, също затворник от февруари 2013 г., започва гладна стачка на 17 ноември.

Никос и Янис, заедно с Андреас Бурзукос, обират банка. Полицията ги пребива при арестуването, още четири часа ги бие в участъка, след което обработва снимките на арестуваните с фотошоп, за да прикрие следите. Когато съдът иска извинение от тях, те заявяват:

Като анархисти, ние считаме извършването на банков обир за съзнателен акт на съпротива, тъй като със своите действия не целим да натрупаме лично богатство. Атаката срещу „храмовете на капитализма“ е част от нашата цялостна революционна дейност.

Когато научава за гладната стачка, затворникът Никос Мазиотис от „Революционна борба“ пише:

Другарят Романос не конфискува домовете и имотите на хората, така, както прави банката, която той обра… Не той предложи и не гласува като „достойните“ политици закони, които ограбват и убиват народа и работниците, които убиват и докарват до самоубийство хиляди хора, които ги принуждават да ровят в кофите за боклук и да спят по улиците, отнемат последния залък от устата на бедните, за да станат богатите още по-богати. Той не открадна заплатите и пенсиите на бедните, както правят мултинационалните компании, банкерите, бизнесмените и техните слуги (министри и депутати).

Другарят Романос е от тези хора, които се изправят с достойнство срещу ударите на Държавата и на богатите, срещу наемниците от полицията, работещи за 700 евро на месец.

Към 4 декември, когато пишем тези редове, Никос се намира в болницата в Атина и според лекуващите го лекари животът му е в опасност. Всяка вечер негови другари се събират под прозорците на болницата, за да демонстрират солидарност. Преди произнасянето на присъдата му, той заявява пред съда:

Днешните времена изискват от нас мисъл, предпазливост и постоянна, безкомпромисна борба. Нито крачка назад! Още повече насилие срещу Държавата и Капитализма! •

Наблюдател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.