Модерното робство в САЩ

печат

Затворите в САЩ са не само място за излежаване на присъди. Това е напълно работеща машина за евтин робски труд. Населението на САЩ е 5% от населението на Земята, но за сметка на това цели 25% от всички затворници по света са именно в американските затвори.

Така се пее в химна на САЩ – но това ли е всъщност „страната на свободата“?

През 70-те години на миналия век президентът Никсън официално обявява старта на първата в историята на страната „война срещу наркотиците“. Статистиката от онова време показва, че в резултат на тази „война“ затворниците се увеличават със 700%!

В момента в САЩ има над 2,4 милиона затворници, като 50% от тях са осъдени за продажба или притежаване на наркотици. Това са присъди, които нямат нищо общо с агресия или насилие. Трябва да се отбележи и че 20% от всички затворници са наркозависими.

Някой би казал, че властите се грижат за сигурността на американските граждани… или зад кулисите има цяла индустрия, която прави много пари от затворнически труд? Тъжната истина е, че приблизително 1 милион от работоспособните затворници са разпределени на работа в редиците на Уникор. Уникор е корпорация под шапката на правителството на САЩ, която отговаря за общественополезния труд, полаган в американските затвори. Няма никакво съмнение че властите се възползват от евтиния каторжнически труд. Последната поръчка, която Уникор изпълнява за правителството на САЩ, е за ушиването на военни униформи на стойност 100 млн. щатски долара, при заплащане от 2 долара на час на затворниците, заети в производството.

Уникор декларира над 900 млн. щатски долара годишна печалба.

Макдоналдс, Уолмарт, Ей Ти енд Ти, Шеврон и Ай Би Ем са пример за корпорации, които подкрепят експлоатацията на затворници. Публична тайна е, че корпорациите, подкрепящи затворническия труд, се представляват от лобистката група Корекшънъл Вендърс. Само през тази година групата лобира със сума от 200 хиляди долара за увеличаване на минималните присъди на осъдените затворници. Явно тези корпорации искат да има все повече работещи затворници, готови да се трудят в тази система на безплатно модерно робство. •

Превод за Без Лого: Правец Шеснайсе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *