Британската анархистка федерация: идеи и борба

печат
…продължава от миналия брой

Британската анархистка федерация: идеи и борба
Британската анархистка федерация: идеи и борба

2. Анархокомунизъм
БАФ е част от анархистката традиция на анархокомунизма, която вярва във важността на създаването на активна организация, основана върху работническата класа (в най-широкото понятие) и активна на много фронтове. Това е разликата с анархосиндикалистите – макар и част от една и съща традиция (анархокомунисти и анархосиндикалисти често са в обща организация в страни като Испания, Франция и Италия), те имат различни тактики и стратегии.
БАФ отчита, че ситуацията във Великобритания днес е много по-благоприятна за движението. Правителстовото е сериозно дискредитирано, на работещите все повече им писва от инфлацията, ниските или никакви повишения на заплатите, особено при положение, че заплатите на техните началници значително се увеличават. Според БАФ създаването на анархистки синдикат е малка част от цялостната стратегия и дори и да бъде създаден, той трябва да бъде адаптиран към контекста на революционните анархистки принципи.
Анархокомунизмът отхвърля също и „зелените” и „лайфстайл” анархистите. Независимо, че околната среда е ключов елемент в дейността на федерацията, тя не може да бъде приоритет над който и да е друг проблем. Радостно е, че някои хора отказват да приемат буржоазните кодек­си, но революцията няма да стане с по-различно облекло или живот в скуоти. Подобни форми на „алтернативен лайфстайл” са краткотрайни и въпросните хора бързо се превръщат в стожери на установения ред. Анархиз­мът трябва да бъде застъпен в целия ни живот – независимо дали работим, имаме деца, или изплащаме заем. В крайна сметка анархистите трябва бъдат част от работническата класа, а не да се движат в свое собствено гето на „алтернативни активисти”, без да придобиват някакъв изкуствен стереотип на „работническа класа”. Анархисткото движение трябва да се състои от различни хора, които не се подчиняват на стереотипи. Важни са идеите, практиката, ангажираността и отговорността на човека. По подобен начин британските анархисти отричат „бунтарството” или „стихийния анархизъм” като средство за постигане на анархистко общество. Някой може да е раздразнен от факта, че не може да се бунтува ефективно срещу нашите насилници, но за съжаление в борбата няма преки пътища. В културата на нашето общество е залегнала идеята за героя, който играе основна роля в борбата с врага. Това е илюзия. Само с ежедневна организация и борба могат да възникнат действителните революционни моменти. „Героите” не могат да заменят масовата борба. Освен това индивидуалните действия на насилие предизвикват ответен удар в моменти, в които движението все още не е готово да се защити.
Както Италианската анархистка федерация заяви наскоро по повод погрешното ґ свързване с едно писмо-бомба: „Анархизмът не се доставя по пощата”.
Позицията на БАФ е, че има ситуации, в които подобни действия са оправдани, но единствено когато те са пряко свързани с широкото движение и са подкрепени от него.
3. Практика
Членовете на АФ се включват в различни дейности. Те подкрепят инициативи от типа на протестите против Г8 като част от борбата за създаване на култура на съпротива. Подобни събития обаче не са приоритет – по-важни са всекидневните дейности за разпространение на анархистките идеи и акции в рамките на работническото движение.
4. Присъединяване към движението
АФ подкрепя и работи с всеки приел основната цел на федерацията за създаване на анархистко общество. Бъдещето на анархизма във Великобритания виждат в дългосрочната ангажираност и постоянство, тъй като бъдещето на всички нас зависи от това.
5. Развитие на федерацията през последните години
През последните години БАФ успява да сформира групи в много части на Великобритания, включително Шотландия. Членовете имат различни интереси и участват в различни кампании, сред които борбата срещу въвеждането на лични карти и държавните репресии, акциите „без граници” и подкрепа на бежанците – дейности на работното място, дейности в рамките на образователната система, участие в мероприятия като кампаниите срещу Г8, приородозащитни лагери, работа в общините по жилищните въпроси, дейности срещу Олимпийските игри, антифашистки акции.
Организират се образователни срещи и летни лагери, по време на които се провеждат дискусии по теорията и практиката на движението.
Голямо разочарование е отписването на членове от Ирландия по лични причини. Все пак за предпочитане е появата на ирландска федерация, която да се насочи изцяло върху острова. Контактите на БАФ с Organize в Северна Иралндия са вече значително по-тесни.

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *