Говеда и овце

печат
Говеда и овце
Говеда и овце

Вече втори месец говедарите протестират, колят добитък на улиците, блокират магистрали, пътуват до Гърция и се бият с полиция. Официално те искат допълнително 20 стотинки субсидия за литър краве мляко. Реално обаче просто им е дошло до гуша да ги третират като добитък. Тези, които могат да си позволят да проявят „гражданско неподчинение”, отглеждат понякога стотици крави, но и те имат зъб на държавата. Литър мляко продават за около 55 стотинки. В същото време в Румъния и в Германия изкупната цена е 80 стотинки при реална парична помощ от държавата в пъти над от обещаната на нашите фермери. В магазина обаче литър мляко след обезмасляването струва 1,60 лв. Явно собственик на 300 крави е дребна риба в сравнение с тези, в чиито джобове потъва разликата. Друг е въпросът, че в млякото по магазините сухото мляко, внос от западните страни, е твърде голям процент – излизало по-евтино да се внесе престоялият излишък оттам, отколкото да се плати на местните фермери, чието мляко се изкупува за жълти стотинки. Толкова за „невидимата ръка на пазара”, която вече почти 20 години чакаме да напълни джоба на „трудолюбивите и предприемчивите” хора у нас.
Не е лесно да си „инвеститор” (макар че не е по-лесно да чакаш от „инвеститора” хляба си). От една страна фермерите са притиснати от европейските производители – силно субсидирани суровини, преработени във високотехнологични инсталации, осигуряващи ниска себестойност; от друга – от нормативите за качество на ЕС, които все още не могат да покрият, а без тях им обещават скоропостижно изритване от „пазара”; от трета страна – от третия свят, където продукцията също е евтина, защото кюрдите работят за без пари, а чернобилското мляко не го иска никой, освен сладоледите „Дарко”; от четвърта – от растящите цени на горивата и на фуражите. За да изкарат още по-права правотата на своята кауза, започнаха да „изнасят” и данни за това какво съдържат саламите и млеката, дето ги купуват гражданите – биохимия и изрезки от отдавна починали от старост мърши от южното полукълбо, защото месокомбинатите и млекокомбинатите така му намерили цаката да е хем скъпо за нас, хем евтино за тях. От своя страна фермерите си го избиват както от работниците – чрез заплатите и условията на труд, така и от потребителите – чрез нискокачествената продукция. Това обаче вече не стига, та започнаха да си го изкарват и на правителството.
Правителството, разбира се, не е виновно за нищо. Нашият неземен (защото не живее на земята или поне не си личи) премиер Станишев изплака, че протестите са политизирани. Разбира се, че ще са политизирани, след като политиците ни докараха дотам, че тарикатите да купуват мляко от дядовците на село по 50 стотинки и да го продават обезмаслено и престояло на студентите в София по 1,80. Все пак управляващите през сълзи и през зъби се засилиха да изплатят поне обещаните субсидии – нещо, което по традиция трудно им се отдава. Неудобно беше някак си да бият пред телевизионните камери добре облечени хора, защото си искали жълтите стотинки. Обаче по телевизията не показаха зле облечените хора, „последната мода персонал – от ромски произход”, от които една част тепърва се учат да работят, но по-голямата част са дотолкова научени да ги стрижат, че не считат за нужно изобщо да го обясняват някому.
Разбира се картината далеч не е пълна. Пълната картинка на нашето селско стопанство започва още откакто си заминават турците, минава през няколко слоя бои – оранжева, кафява, червена и синя, а тепърва има да поема още краски. Но е интересна ролята на добитъка в нея – той сякаш не може да си намери мястото. Ту ти се струва, че парламентът е пълен с говеда, пък като се взреш – то било говедари. Ту край кошарите обикалят кучета да ги пазят, пък като се вгледаш – то началниците на кучетата живи вълци, а овчарите – мечки-стръвници. Само овцете си стоят кротко и си блеят пред телевизора – чакат някой да дойде да ги остриже, пък белким им продаде проскубаната вълна като захарен памук за диабетици.

Златко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *