Чудесната страна Путинландия

печат

Изводът е очевиден – днешна Путинландия е по-свободна от вчерашната България. А и от днешната комай също.

Извън сатирата, ситуацията в Русия се държи върху практиката в Москва, Московска област и градовете с население над 1-2 милиона да се спазват в поносими за трудещите се условия на труд, 8-часово работно време, заплатите не падат силно и не биват задържани. Бремето на лишенията там пада върху временно и непълно заетите, но особено върху гастарбайтерите от бившите съветски републики. Властта умело насъсква работещите местни срещу “пришълците“ и така пренасочва недоволството в контролируеми канали.
Докато в руската провинция положението напомня българската действителност – извънреден труд, нередовно плащане, висока безработица. Срещу протестите действат криминални групировки, било пряко насочвани от силовите институции, било поощрявани чрез бездействие на полиция, прокуратура, съд.
За разлика от България, руският бюджет не разчита на приходи от ДДС, акциз и осигуровки, а най-вече на печалбите от износ на петрол, газ и други суровини. Световната финансова криза налага обаче “икономии“ и те се осъществяват за сметка на образованието, здравеопазването, социалното подпомагане и доскоро приемливите комунални услуги (общински наем, битов газ, ток, отопление и водоснабдяване). Лакомията на новата руска мутренска и чиновническа буржоазия (само за едната изминала година руските милиардери официално увеличиха паразитната си популация от 120 на 131 броя, милионерите пък кой ли ги смята, освен данъчното) се изостря от конкуренцията и държавната намеса в полза на “своите“ обръчи от фирми, поради което даже в благополучните островчета на големите градове положението бавно се влошава. Затова са толкова големи усилията за противопоставяне на хората от неовластените класи по редица несоциални признаци. Затова в руската Държавна дума (парламент) се внасят екзотични законови поправки като лицензиране на шарлатани за медицинска дейност и криминализиране на “оскърбление на патриотичните чувства“. Откъм мускули, капитализмът – и това е световна тенденция – става все по-силен, но стопанските му колене омекват необратимо.

Много свободно се живеело в тази страна, брей, управлявана от всеобичан Лидер с огромно „Л“ – „л“ като Ленин, като Лустро, като Лубянка. Толкова всеобичан, че учениците пишат съчинения „В какво се проявява всенародната обич към президента“. И хич не е трудно за писане, достатъчно е да погледнат какво се прави в някой Хабаровск, комуто предстои височайшето посещение: блокират се улици, заковават се прозорци, цели квартали се оказват в обсадно положение, от магазините се изземват даже въздушните пушки и фойерверки, количеството униформени в града рязко нараства.

Путинландия приюти бегълци от страната на Големия Биг Брадър, дето подслушва цялата планета – което си е истина, а може би и близкия спирален ръкав на Галактиката – което все още е само мокър блян на Държавния департамент. И дадена е на тези бегълци-шпиони свободата да говорят, да изобличават, да разкриват мръсни тайни. Все едно в Путинландия никой никого не подслушва. Все едно не дават под съд за участие в РАЗРЕШЕН протестен митинг, който обаче надвишил позволената бройка участници, а това си е нарушение – отговаряйте пред закона, граждани! Трябва ред да има!

В тази страна, управлявана от държавата на „суверенната демокрация“ – разбирайте го както ви се иска! – има свобода на вероизповеданията, особено на „традиционното“, нищо, че е било насадено с реки от кръв преди хиляда години. И толкова са свободни православните християни там, толкова свободни, че никой не смее да ги обижда, да наскърбява религиозните им чувства, иначе ще се озове в затворнически лагер, където бият, където оставят без храна, където изгонват на студа нощем, за да се вразумят смутителите на закона и повече никога да не правят ТАКА. А пък вярващите са напълно свободни, ако видят някъде „оскърбяване на чувствата си“, да вземат мерки – без да изключват преписване на произведения на Пушкин, без да се свенят да изрязват епизоди от стари, някои основателно любими не само от руснаци филми, както и да коригират в не толкова оскърбителна насока учебници по биология, химия, физика.

А пък властта има свободата да криминализира „фалшификациите на историята“ – особено за „свещената“ война и за нейните военачалници. Путинландския народ е велик – това е аксиома. И по този повод се снимат епични киноблокбастъри, които обаче нямат нищичко общо с действителните исторически факти. А каква по-голяма свобода от това да игнорираш фактите? Че то и боговете нямат същата!

В тази страна, прочула се със своята „вертикала на властта“, разни нагли олигарси също намазват въжето, пардон, отиват на топло и гледат небето на квадратчета, понеже хем грабят народа, хем не дават дял от награбеното на държавата. А това не е редно. Така може да постъпват единствено корпорации от калибъра на „Газпром“, които, заедно със старата гвардия от КГБ плюс новите ѝ попълнения, са основни акционери на държавата. Каквото те рекат – държавата това прави, защото те са държавата. А осъдените олигарси се извисяват духовно, спохождат ги прозрения колко несвободни са били, притежавайки огромна собственост, че не те я управлявали, а тя тях ги заробвала. Но вече са се променили. А който не е – и в Лондон инфаркт ще го настигне. И го настига.

Наистина – свобода колкото щеш, чак се преяжда с нея. Писнало им на московчани (общо 1/10 от цялото население на страната) от разни мързеливци с азиатски или кавказки отличителни белези да отнемат работни места от народа, писнало им да подбиват работните заплати и изобщо да се мотаят наоколо – скочили и попилели една планина дини на пазара в Бирюльово. Тъй де – Русията е само за руснаци, останалите – по гетата, а още по-харно – по концлагери, поне има традиции в това отношение, националсоциалистическите колеги на болшевиките точно така са правили. И тия от гастарбайтерите, дето са бачкали по обектите на Олимпиадата в Сочи, не им е платено, уволнени са от далеч не „сенчести“ фирми, а държавни предприятия – те права ли ще искат? Вън, вън, вън!

Но свободата е дадена и на „лошите“ – така де, справедливост да има. Чеченците навремето съвсем свободно се бунтуваха, също така свободно ги бомбардираше държавната армия, но като видя, че „възстановяването на конституционния ред“ не върви, свободно купи няколко чеченски бандитски клана, а те също свободно поизклаха непокорните – и сега в Чечения цари образцов ред. Дори изключенията потвърждават правилото – някаква мюсюлманска вдовица запасала колан с динамит и взривила автобус – ами свободно е направила това, което е смятала за правилно, нали така? За сравнение: у нашенско, покрай Елешница, къде имаше уранови мини, за десетилетия останаха стотици вдовици на миньори. Нима някоя посмя да взриви себе си и тия, дето умориха мъжа ѝ, баща ѝ, братята ѝ, синовете ѝ? В древен Египет един роб е издържал около 7 години. В българските уранови мини – чиято продукция отиваше в Путинландия, която тогава се казваше малко другояче – миньорите хвърляха топа за 4. А това си е прогрес: изпълняваме петилетката за три години, почти същото съотношение като 7:4 – как да не е прогрес! Имаше ли недоволство? Не. Изводът е очевиден – днешна Путинландия е по-свободна от вчерашната България. А и от днешната комай също. Предвид това накъде се е запътила тази наша европейска р-р-родина.

Свободна страна е Путинландия. Ако не беше, правителствата от същата Европа щяха да са скъсали дипломатически отношения с нея. Страната на Големия задокеански Биг Брадър също. Но не би, защото не искат да получат по-високи цени за природния газ, който пак от Путинландия идва. А и нали заедно борят световния тероризъм къде ли не. Не, никакво късане! Напротив – президентът на Путинландия го гласят за нобелов лауреат. По каква линия? По линията на мира, естествено. Умиротворил Сирия. Там вече не се тровят със забранени вещества, само с разрешени се трепят.

Та това било свободата – според някои. Да се чуди човек какво именно мозъчно увреждане ги е поразило. •

Христо Николов

Остави коментар

 • няколко факта от „чудесната страна“ (не се радвайте, че сме „по-напреднали“ – напредваме тъкмо към подобни дивотии):

  http://bnw.im/p/4XN10B – от Русия било забранено да се изнася ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ…

  http://bnw.im/p/MO12AG – защитавайки децата от порнография (и „реклама на насилие“), руските законодатели мачкат сайтове с изображения на класическа живопис и скулптура…

  http://bnw.im/p/06YSFW – след автомобилна катастрофа е пострадало дете, карат го в църква, вместо в болница. Резултатът е предсказуем.

  просто напишете „идиотские законы“ в търсачката – и се „насладете“ на проектозакони, както и на действащи такива, които ще ви счупят главата с идиотизма си.

  а как е у нас? – мъка, мъка, мъка… защото, за разлика от руснаците, даже не се подиграваме на безобразията. Просто тук БЪЛГАРИНЪТ търпи.
  И защо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *