Чудо за три дни

печат
Референдумът отмина. ЦИК максимално дълго протака обявяване на резултатите, най-вече дали „сухата тренировка за пряка демокрация“ е „легитимна“ според кастриращите мероприятието нормативи.
Междувременно се случиха по-интересни за медиите зрелища – оставки на висши чиновници, екшън (пак „накърнил имиджа на България“) пред Съдебната палата („ужас! храмът осквернен! магистратите се страхуват!“ – ами по-добре те, отколкото народът, нали?).
И секнаха коментари и анализи, заканите за проверка на нарушения и „мъртви души“ в избирателните списъци увиснаха във въздуха.
Защо?
Защото управляващите, както тези на „полето“, така и седящите в „резервата“ замлъкнаха за това, каквото и да говорим, политически значимо събитие – провалът на заиграването с пряка демокрация?
Защото се боят от изводите. Защото под „изборната апатия“ тлее жар, който може сериозно да им опърли задниците. И ако го разръчкат, може да изригне. И затова усърдно го препикават с нови лъжи, с кухи приказки, със замълчаване, със заклинания за „социален мир“.
Ще успеят ли отново да ни омокрят достатъчно, за да се зарови всеки обикновен гражданин в дупката си, за да се избърше?

Остави коментар

 • май политиците се окопитиха. Видяха в референдумната мода начин да печелят точки в изборната надпревара, без при това да рискуват особено (щом вотът може да се тълкува както комуто текне):
  – мощите на СДС напират за референдум за тютюнопушенето;
  – МЪГЛЕНА Кунева – за „Велико“ Народно събрание;
  – маргинали като архонта Бинев – за не-знам-кво-си.
  По-добро дискредитиране на похватите на пряката демокрация (пуснати за упражнение в максимално неблагоприятна за тях среда) – здраве му кажи!
  Хората ще си кажат: пукнат грош не чини тая „пряка демокрация“. И така „безалтернативността“ на сегашната система е „доказана“ от своите апологети.
  С една дума – нашата политическа класа наистина е специалист в осирането на всичко, което дори най-малко е способно да й се опъне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *