Цигански размисли за релсите и тероризма

печат

Някой ден ще има РЕВОЛЮЦИЯ,  която ще помете властничеството във всичките му форми. Ще замени правото на собственост с право на ползване на материалните блага според личните нужди и в съгласие с околните. Ще възроди ЕТИКАТА на солидарност и взаимопомощ. Ще изчисти понятията като „справедливост“ и „свобода“ от осакатяващите ги юридически „тълкувания“, ще им махне прангите и намордниците. Само че и в такова общество, ако някой демонтира участък от железопътна линия, предизвиквайки катастрофа, надали ще получи за награда близалка на клечка и похвална грамота.

Но от друга страна – кому би хрумнало да върши подобно нещо? Трябват ти болтове и гайки? Поръчай ги, вземи ги от склада на завода! Трябват ти пари? Разбира се, дружествата на колекционерите навярно ще запазят тонове хартийки, днес най-високо почитани – вземай пълна кошница да си ги гледаш под лупа и да се чудиш каква ли „магическа“ сила са притежавали за хората от старите поколения! Защото в солидарното свободно общество парите не служат за нищо. Трябва ти храна, облекло, подслон, транспорт, лечение, учебници, развлечения? Вземай даром от тези, които ги произвеждат като изделия или услуги! Хората са различни, трудът е удоволствие, трудът е развлечение даже с наличната днес техника – ще се напаснат. Техниката е неудобна още? С кого ще се съобразят конструкторите и инженерите, ако не с хората, които ползват тази техника, които се нуждаят от нея – без посредници, без съображения за „пазарна борба“, „търговска/технологична тайна“ и „печалба“!

Така ще е някой ден. Ден, който чудодейно не ще настъпи, ако не го приближаваме с днешни наши усилия. Но да оставим лириката на мечтите, макар и форматирани като планове за действие, за да се върнем към сегашната ситуация.

Няма оправдание за „братята роми“, които отмъкнаха крепежните елементи на железопътната линия край гара Яна. Но какво ги накара да отмъкнат цялото туй желязо? Пристрастени са към метал? Художествено мероприятие? Метафизично себеизразяване в екзистенциалността на онтологичното битие? Последната фраза е ирония, не хуквайте към Уикипедията. Желязото им трябва, за да го продадат – и то практически за жълти стотинки. Значи, обичат парите? Трупат ги в някакви скривалища, после тайно се промъкват в тях и съзерцават купищата монети? Възможно и това да го има, ама надали. Парите трябват, за да се купува храна. Да де, и пиене. Българите не пият ли? Биха могли да работят, да. Работа у нас – за целия китайски народ. Но работа, за която няма кой да плаща. Или плаща унизително малко – като на помаците и турци тютюнопроизводители. За труд робски, къртовски, съсипващ здравето от младо до старо по ускорена процедура. Яд да те хване, че вместо бунт просто горят балите тютюн, а министри им се подиграват с (проекти за) „разрешение да продават 10% от реколтата без акциз“. Кой стои зад кожодерите изкупвачи на тютюна?! При това работодателите ронят крокодилски сълзи, че държавата криминализирала неплащането на здравните осигуровки на наетите работници. СПОКО, ЧОРБАДЖИ! Вашите ортаци юристите винаги пишат законите с вратички, ще се изнижете. Ако ли пък сте гъсти с тия баш на власт – тогаз за вас законите не важат. Недоволните ви хленчове от закованата летва на „минималната заплата“ е НАГЛОСТ. Твърдите, че минималната заплата „пречи на наемането на нискоквалифицирана работна ръка“. Мечтаете да плащате по 100 лева месечно? Кой би преживял с толкова, без да краде? Ама „сам си е виновен“, понеже е неук? А остана ли време за учене от бачкане? Колко училища бяха затворени през последните години? Колко вдигнаха таксите за обучение във вузовете? Колко намаляха местата за научно-техническите (производителни) специалности и вместо тях нараснаха развъдници на адвокати, мениджъри, икономисти, банкери, политолози, социолози, теолози, всякакволози? Курсове за охранители, полицейска „академия“, школи за „духовно саморазвитие“? Те със сигурност не крадат нито релси, нито болтове, нито жици под напрежение. В смисъл, не крадат НА ДРЕБНО.

Политиците гръмогласно поискаха промени в Наказателния кодекс – приравняване на посегателството върху инфраструктурата към тероризъм. Отлично! България е страна с напълно разрушена напоителна система – окрадоха я приватизаторите в сговор с чиновниците. Цели заводи и фабрики станаха частни, бяха доведени до фалит и нарязани за скрап, читавото оборудване – продадено, терените или пустеят, или са паркинги, молове, голф игрища, „спа-центрове“, офис сгради, непродаваеми жилищни блокове, лъскаво-модерни (грозни) отвън, но с протекли тавани седмица след издаване на Акт 16. Това не е ли тероризъм, господа? Ако се върнем да говорим за релси – колко гари бяха закрити, колко релси бяха демонтирани и изчезнаха неизвестно къде, откарани не с цигански каруци, а с тежкотоварни камиони и влакови композиции? КОМУ ПРИНАДЛЕЖАТ ФИРМИТЕ, които изкупуват очевадно краден „скрап“?

Вие, циганите, казват ми, си продавате децата. Раждате, за да ядете социалните помощи! Пращате си хлапетата да проституират на Централна гара в София! Сечете горите! Вярно е. Макар че мога да ви подсетя за градове и вилни зони, станали сметища – циганите чистят за 150 евро месечно на пълен работен ден. Мога да покажа тълпи от честно работещи цигани с по едно или две деца без намерение за повече. Ама простотията не ходи по гората и когато я поощряват – вирее. Кой купува отсеченото, кой печели от дървесината? Кой ползва проститутките? Не циганите са автори на идеята, че ВСИЧКО Е СТОКА, ВСИЧКО СЕ ПРОДАВА. Не циганите дават инвалидни тапии и фалшиви дипломи на мутри и тарикати. Не циганите спират лекарства за онкоболни, не циганите „стопанисват“ сиропиталища, не циганите оставят цели региони без поминък (и строят там църкви от бюджета на министерството за регионалното развитие). Цигани ли управляват НЕК? „Топлофикация“? НЗОК? НОИ? ДАНС, МВР, банките? Пораженията върху стопанската, духовната и социалната инфраструктури са много по-големи, дерайлирането в тях костват много повече преки и косвени жертви, НО ЗА ТЕРОРИЗЪМ ТАМ ДУМА НЕ СТАВА! Макар че кражбата на болтове от релсите е ПРЕДИЗВИКАНА от деянията по-едрия тероризъм. А той си има име: капитализъм, държавен апарат, партийни централи.

Едно време в документите за самоличност пишеха народност, вероизповедание, майчин език. На повечето българи, турци и цигани трябва да напечатат и в трите графи „трудово-народно“. На една малка част от населението на тази наша страна обаче ще бъде логично да изтипосат: народност – бизнес, вероизповедание – печалбарско, майчин език – мутренски. Тъкмо тази част кара останалите да говорят техния мърляв език и да превиват гръб пред тяхната вяра разбойническа.

Ей такива мисли ми се завъртяха в главата, докато подминавах една кофа за боклук, от която надникна стреснато лице на млада циганка. Видя ми мургавата физиономия, отпусна се. Как е, сестро? – питам. Знаеш как е, отговаря с въздишка.

Знам. Много добре знам, мамка му. •

Хасан Девринджи

Остави коментар

 • Вярно,силна и правдива статия! Действително циганите страдат най-много от капитализма.Но този господин явно е изключение-колко сме се опитвали да ги организираме за борба-не става. Говорят за БКП с явна симпатия,но мисълта им за храна и дърва за днешния ден ги потапя във водовъртежа на житейските несгоди. Вероятно и те мечтаят за добър живот-дано някога заедно помислят и за бъдещето си!

 • Циганин е по скоро понятие за социален статус, в който влизат и Българи не само цигани.

  Казуса е доста обширен и не смятам, че могат да му се лепват етикети.

  Според мен, повечето българските граждани от ромски произход не полагат достатъчно усилия за да се интегрират, за щастие има и изключения. Както в статия вече бе посочено, че всичко е пари – няма разумна причина да бъде назначен на работа български ром стига да има нужните качества- за бизнеса, цвета и принадлежноста няма значени след като можеш да си вършиш работа.

  Когато работиш с някого не е важен етноса от отношението му към колектива.

  Според мен обаче е неоспорим факта, че през последните 20-тина година разрива м/у етносите се засилват подтиквани от политиката на една политическа партия.

  • Разбира се, ДПС се храни от плодовете на омразата. Същото може да се каже и за националистическите партии. В голяма степен те съществуват в симбиоза.

   Не съм много съгласен, обаче, че работодателите нямат предразсъдъци пред това да назначават цигани на работа. Говоря за съвсем ирационални предразсъдъци, а не за това, че циганина няма образование например. За една немалка част от хората в България циганите са нещо като подчовеци, а хората с по-нисък морал обикновено разполагат с повече пари.

   Навремето бях взимал интервю от двама цигани в университета, те разправяха, например, че практически никоя медия не назначава цигани и конкретно се оплакваха от бТВ. Може това да се е променило, но не виждам признаци за нещо подобно. Какви са причините, що се отнася до журналистиката, не знам, може да е нещо специфично за бранша.

 • към Деян:
  1) съмнявам се, че нещата се възприемат масово именно като „социален статус“;
  2) усилия за интеграция в какво? в мутренско-търгашеската схема са интегрирани перфектно. Както и в т.нар. „избирателна система“.
  3) какво значи „вършиш си работата“? кой обира реалните плодове от тази работа? Вземете тютюнопроизводителите. Вземете шивачките. Вземете строителите. Какво и колко печелят те спрямо онова, което прибират работодателите и държавните рекетьори?
  4) само ЕДНА партия ли? а дори да е САМО една – защо го прави?

 • току-що в новините по НоваТВ излъчиха свидетелства на железничари, че най-вероятно циганите са набедени за кражбите на релсовите сглобки. Става дума за далавери на самата железопътна компания.
  И отново възниква същият болен въпрос: кой е терорист, кой е злосторник? Дребните, принудени да крадат апаши – или държавата и бизнесмените?
  По-скоро риторичен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.