Дело срещу Бог

печат
Факти и събития с коментар

В бр. 256 на 24 часа от 19 септември 2007 г. на страница 34 има статия под заглавие „Сенатор заведе дело срещу Бог”.
Обвинението на сенатора от американския щат Небраска Ърни Чембърс (от април т. г. не е вече сенатор – наложи се да променят конституцията, за да прекъснат 38-годишния мандат на несменяемия чернокож сенатор-атеист – бел. ред.) е за „ужасните наводнения, разрушителни урагани и всяващите страх торнадо, които непрекъснато се стоварват върху главите на обикновените хора”.
Присъединявам се към обвиненията на сенатора. Основание ми дават изказванията на патриарх Максим и папа Йоан-Павел втори, че нищо на този свят не става без участието на Бог. Щом нищо не става без неговата благословия, той трябва да отговаря за всички поразии, които стават на този свят.
Има две положения: или да приемем, че няма Бог и че всички природни стихии, с които се сблъскваме, нямат нищо общо с някаква разумна сила, която простосмъртните наричат бог, или ако приемем, че има такава, която е сътворила видимия и невидимия свят и на която се молят хората и ґ отдават съответните почести и въпреки това стават толкова много поразии, би трябвало да ґ се потърси съответната отговорност.
Не може едно да се говори, а друго да се върши – какъв пример ще бъде това за хората и какъв авторитет ще имат неговите свещенослужители, когато има такова разминаване? С какви очи ще казват: Бог е милостив, Бог е справедлив.
Как да повярваме, че е всемогъщ, когато не може да спре урагана, който връхлита с 200 километра в час и помита всичко живо, без да прави разлика между вярващи и невярващи?
Как може да остане безучастен, когато милиони деца умират от глад и болести?
Защо не отговаря на най-искрените молби, които му се отправят?
Остава да открием адреса му и да му изпратим призовката. Има ли постоянно местожителство и дали е вменяем, за да отговаря за постъпките си?
Г. Божилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *