Февруарски годишнини

печат
Преди 470 години умира „непобеденият еретик“ Мартин Лутер, инициаторът на Реформацията. Именно на пропукването на практически монополната идеологическа власт на Църквата в рамките на Западноевропейския свят дължим всички постижения на съвременната цивилизация, макар че днешни идеолози се опитват да изкарат прогреса следствие на „християнските ценности“. Само че, ако не друго, то Лутер е доказал с живота си, че „реформираната“ религия е също толкова алчна да подчинява умове и постъпки, колкото и нереформираната. Боговерските окови, наложени върху човешкия разум, били едва разхлабени, но не паднали, а напоследък дори опитват да се стягат.

През 1846 г. в североизточните провинции на Австро-Унгарската империя, населени с поляци, избухва Галицийското въстание. Селяните с голяма жестокост избиват аристократите земевладелци, изгарят или разграбват имуществото им. Имперските въоръжени сили бездействат, докато озверените бедняци не унищожават множество участници в дворянското движение за независимост на Полша. Щом кланетата приключват, жандармерията пристига на мястото на „размириците“ и с оръдия натиква простолюдието обратно в копторите – то вече било свършило работата си на неволен башибозук. Отнетото имущество е върнато на наследниците, лоялни към императора.

→ Преди 160 години в Османската империя е издаден Хатихамаюнът – султански указ за изравняване на правата на всички религии и етноси, гарантиране на достъпа на „неверници“ към заемане на държавни и дори военни длъжности. Чрез тези реформи, провалени впрочем от саботажа на бюрокрацията, съпротивата на ходжите и невежеството на ислямското население, империята се опитвала да се застрахова от задаващия се разпад.

→ На 21 февруари 1916 г. започва Вердюнската битка, траяла до декември и отнесла в отвъдното над един милион души. Без никакви сериозни тактически и стратегически предимства за никоя от воюващите страни.
По същото време е публикувана статията на Карл Шварцшилд, която предсказва съществуването на астрономическия обект „черна дупка“.

→ През 1936 г. в Испания се провеждат избори, спечелени от коалиция на леви партии. Събитията се ускоряват, реформаторските методи бързо стигат до предела на възможностите си – системата не може да бъде променена в рамките на приетите от самата нея закони, по-нататъшното развитие може да бъде само революционно. То обаче се бави заради нерешителността на „левите сили“. Само силите на реакцията напълно осъзнават какво ще им костват промените, затова през лятото вдигат метеж, на който народът отговаря с революция.
В същия месец и година Нилс Бор предлага модел на атомното ядро.

→ Преди 70 години в Бомбай започва въстание на индийци, служещи в колониалния военен флот.
В Кайро, Египет е проведена масова манифестация по призив на Националния комитет на работниците и студентите, след което правителството забранява със закон стачките и пропагандата на леви идеологии.

Официално е представен първият електронен цифров компютър ЕНИАК.

→ През 1956 г. военните в СССР успешно изпробват балистична ракета с ядрена бойна глава, а французите в Алжир излизат на демонстрация в подкрепа на колониалния статут на страната.

→ На 25 февруари при затворени врати на последното заседание на ХХ конгрес на КПСС Никита Хрушчов прочита доклада си за „култа към личността“, който разобличава управлението на Сталин. Този доклад закичва Хрушчов със „славата“ на реформатор и „борец срещу диктаторските методи“, но в меката ръкавица на демагогията е скрит същият ноктест и безмилостен юмрук на болшевизма – и през есента Унгария изпитва тежестта му.

→ Преди 50 години е осъществено първото меко кацане на безпилотен апарат върху Лунната повърхност. Сондата „Луна-9“ предава панорамна снимка.
Флотилия съветски атомни подводници тръгва на околосветско плаване без изплуване и го завършва за месец и половина.

→ Преди 30 години Халеевата комета достига най-голямо приближаване до Слънцето, това е второто ѝ появяване във вътрешните области на Слънчевата система през миналия век. Следващото ѝ посещение се очаква около 2062 г. – единствено за текущия век.
В орбита са изведени първите модули на най-военизираната в историята на космонавтиката станция, безочливо наречена „Мир“.

Американският сенат ратифицира международна конвенция за преследване за геноцид. От подписването на този документ през 1948 г. до влизането му в юридическа сила на територията на САЩ изминават 37 години.

→ През 1996 г. завършва най-дългата обсада на град през ХХ век – блокадата на Сараево, 1395 денонощия.

Френският президент обявява отмяна на задължителната военна служба.

→ Преди 10 години се изостря скандалът с карикатурите на пророка Мохамед, масови протести в страни с ислямска идеология.

Заради истерията с карикатурите минава незабележимо едно впечатляващо астрономическо събитие – поредна експлозия на звездата RS от Змиеносец. Отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, тя е избухвала на всеки 20 години, наблюдавана от хората през 1898, 1933, 1958, 1967, 1985 и 2006. При взрива тази двойна звезда (червен гигант и бяло джудже) превишава светимостта на нашето Слънце 100 хиляди пъти.
Земните жители обаче предпочетоха да се карат и убиват заради безвкусни рисунки. Така по-лесно преглътнаха величието на реалната Вселена и собственото си нищожество, още по-нищожно заради нищожните дела, с които се занимават в собствена вреда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *