Флашмоб срещу неонацисткото насилие

печат
На 10 юни в центъра на София, на „Попа“, се провежда флашмоб (светкавичен) протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се неонацистко насилие
На 10 юни в центъра на София, на „Попа“, се провежда флашмоб (светкавичен) протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се неонацистко насилие

На 10 юни в центъра на София, на „Попа“, се провежда флашмоб (светкавичен) протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се неонацистко насилие. Причина за него са бруталните актове, извършени на политическа основа на 6 юни от активисти на неонацистката групировка „Национална съпротива“, както и разкритото след две години убийство на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, убит отново от неонацисти, защото „приличал на гей“.

На акцията се събират около 50-60 души от най-различни възрастови групи между 17 и 55 години – както тийнейджъри, така и университетски преподаватели, еколози, граждански активисти, имигранти, анархисти, представители на различни леви активистки движения, ЛГБТ-активисти, активисти в студентски движения, блогъри – всички дошли, за да изразят позицията си: „Стига!“ Около 18 ч. движението на кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“ е блокирано с викове „Стига ксенофобия, стига расизъм“, „Нацистите в затвора“, „Фашизмът не е мнение, а престъпление“, „Няма да забравим, няма да простим“ и плакати „Апатията убива“, „Стига расизъм“, „До кога ще търпим фашистки тормоз“, „Отворете си очите“. Минувачите искрено подкрепят позицията ни, че в България няма място за неонацистки групировки. Една част от протестиращите са изтикани от едното платно за движение, но останалите успяват да блокират другото, като сядат на улицата. Десетина минути след началото на блокадата всички освобождават кръстовището и продължават да скандират на съседните тротоари. Всичко приключва около 18:30, хората започват да се разотиват, като си обещават, че това е само началото!

На протеста активистите раздават листовка, в която пише:

„На 06.06.2010 в София маскирани нападатели с метални пръти, боксове и ножове брутално атакуваха в трамвай 20 четирима младежи, които отиваха на мирен протест срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Вследствие на побоя четиримата младежи на възраст между 17 и 25 години са със сериозни наранявания, като двамата най-тежко пострадали са ученик на 17 години, претърпял серия операции на лявата ръка и 25-годишен студент на Софийския университет със сериозни травми по главата.

Начинът по който МВР, министър Цветанов и повечето медии описват случая е опит да се банализира насилието и това е опасно!

Остро се противопоставяме на опита този случай да се представи в публичното пространство като сблъсък на враждуващи радикални младежки банди.

Приравняването на насилници и жертви е напълно неадекватно и също толкова опасно!

Докато маскираните нападатели са хора със сериозни криминални досиета, вината на техните жертви очевидно е само в това, че имат ясна и мирно изразявана политическа и гражданска позиция.

Институционалното неразпознаване на неонацизма от органите на реда е опасно!

Атаката, проведена непосредствено преди протеста пред дома в Бусманци, говори за добре обмислена и организирана политическа провокация, чиято цел е да провери границите на търпимостта към расистки, ксенофобски, хомофобски, неофашистки и неонацистки действия в българското общество днес.

Примери – бол!

Примери за политически мотивирано насилие от страна на расистки, ксенофобски, антисемитски, неофашистки и неонацистки групи в България има много.

• Зачестяват нападенията над мирни граждани заради външността им, сексуалната им ориентация, цвета на кожата им, етническата им принадлежност или политическите им възгледи. Студентът по медицина Михаил Стоянов е бил убит преди 2 години защото според група неонацисти, „прочистващи Борисовата градина от гейове“, „приличал на гей;

• Атакуват се религиозни храмове, гробища, училища, където учат предимно небългарски ученици;

• В България се провеждат международни неонацистки събирания, като разрешените от Столична община шествия на организацията “Кръв и Чест“, ежегодния Луков-марш, на който често присъстват гости от фашистки организации от Германия, Румъния, Италия, Швейцария и др. На националистическото първомайско шествие тази година се виждаха неонацистки символи и беше разпространявана неонацистка пропаганда.

Побоят над участници в протест за правата на чужденците е кулминация на тревожна тенденция, която застрашава основното право на изразяване и на граждански акции!

Това е провокация срещу свободата на изразяване и сдружаване и не можем да позволим да остане и този път безнаказана. Политически или расистки мотивираното насилие е проблем не само за непосредствените жертви и пострадали.

Всеки е застрашен!

Ако днес насилниците се опитват да запушат устите на активисти или да „изчистят“ града си от етнически, расово, религиозно или сексуално „неправилните“, утре жертвата може да бъде всеки от нас, просто изразил „неправилно“ мнение.

ПИТАМЕ:

Имат ли тези въоръжени националистически банди, групи и организации сериозен институционален или политически гръб, родствени и фамилни връзки с представители на официалните власти в България, скрита политическа подкрепа и насърчение от влиятелни български политици, които иначе държат на „европейското си лице“?

ИСКАМЕ:

• издирване и задържане на участвалите в побоя и незабавни и категорични резултати в разследването на полицията.

• повдигане на адекватни обвинения и този път те реално да понесат отговорност за извършеното, след като в множеството предишни случаи на побои, известните на полицията криминално проявени са били освобождавани, въпреки наличието на много доказателства срещу тях.

bulgaria.indymedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.