Съдът оневини 6-мата от Белград

Ратибор Тривунац, Тадей Курепа, Иван Вулович, Саня Дойкич, Никола Митрович и Иван Савич
Ратибор Тривунац, Тадей Курепа, Иван Вулович, Саня Дойкич, Никола Митрович и Иван Савич

На 16 юни белградският съд приключи последното си (най-накрая) заседание по обвиненията срещу шестимата анархисти, предимно членове на Анархосиндикалистка инициатива Сърбия. Както сме информирали неколкократно, те бяха обвинени в „международен тероризъм“ заради два коктейла „Молотов“, хвърлени по сградата на гръцкото посолство в Белград. Отговорност за тази акция на солидарност с намиращия се по това време в 45-ти ден на гладна стачка гръцки анархист Тодорис Илиопулос тогава пое никому неизвестна група с име „Църни Илия“. Почти шест месеца прекараха първо в предварителния арест, а после и в Белградския централен затвор шестимата сръбски анархисти Ратибор Тривунац, Тадей Курепа, Иван Вулович, Саня Дойкич, Никола Митрович и Иван Савич. По време на ареста повечето от тях бяха подложени на психически и физически тормоз от полицията. След безпрецедентното постоянно отлагане на делото, най-сетне, на 17 февруари, то се състоя. След демонстрираната международна солидарност, изразяваща се в присъствието на техни другари в залата и протести по цял свят (включително и у нас), както и благодарение на добрата адвокатска защита, шестимата бяха освободени, но абсурдното обвинение остана. В средата на май, след още 2 безмислени заседания, най-накрая обвинението в „международен тероризъм“ отпадна и беше заменено с много по-лекото „създаване на обществена опасност“. На 16 юни обаче съдът се произнесе, че шестимата са абсолютно невинни и че делото приключва.

Всички ние се радваме за щастливия край на тази 9-месечна агония и пожелаваме на нашите сръбски другари успехи и кураж в борбата! Задаваме си обаче въпроса не е ли удачно анархистите от Белград да заведат на свой ред контра-дело срещу сръбската държава с обвинение в неправомерно задържане и полицейски и съдебен тормоз, както и да посочат истинската, политическа причина за целия фарс?

В момента усилията на другарите в Сърбия са насочени към снемането на обвиненията за нарушаване на обществения ред срещу трима членове на АСИ от малкия град Вършац, които през септември бяха арестувани, докато лепяха плакати с надпис „Свобода за арестуваните анархисти“. Те впоследствие бяха освободени, но обвинението остана. Друг аспект на борбата с държавата остава и връщането на паспортите на двама другари от чужбина – Дадо от Хърватска и Рада (от сръбски произход) от Австрия, които по време на процеса на 17 февруари залепиха вътре в съдебната сграда плакат с надпис „Анархизмът не е тероризъм!“ Те бяха арестувани, обвинени в „натиск върху съдебната система“, освободени след една седмица, но без право да напускат Сърбия, докато не приключи делото на шестимата. Паспортите им и до момента остават в ръцете на сръбската полиция.

Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта!

СМ

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *