Горещо е под дупето

печат
Рекламното лице на „бизнеса без ограничения“ г-н Ричард Брансън издаде поредната си книга с препоръки как всички да станем големи бизнесмени. Вниманието на някои медии привлече следния текст в увода:

Искрено вярвам, че капитализмът е създаден да помага на хората да живеят по-добре, но за съжаление през годините той е загубил леко посока. Краткосрочното фокусиране на доходите е накарал по-голямата част от бизнеса да забрави за важната дългосрочна роля, която има, в грижите за живота и планетата.

(курсивът не е мой – б.а.)

Дни по-рано същият господин купи банката Northern Rock за 747 млн. паунда. Купи я от държавата, която преди това я „спаси“ от собствениците ѝ за два пъти повече пари. Разбира се, искрените му намерения да инвестира откраднатите 700 милиона в „правилната посока“, оправдават кражбата. Проблеми със съвестта хората като него нямат. Те вярват, че ако ги нямаше, досега да сме се качили обратно по дърветата. Тъжното е, че дори голяма част от хората, които им работят като маймуни, също го вярват.

По-интересното е, че дори г-н Брансън е забелязал, че нещо куца. Причината за това не е в гладните хора по света – гладни имаше и преди 10 години. Не е и във войните по света – те не са спирали. Не е от загриженост за хората – нали от капитализма по-„добро няма измислено“. Тогава какво?

Мисля, че на г-н Брансън му е станало топло. На дупето. На него и на колегите им вече не им е толкова удобно в креслата на глобалната империя, колкото преди 10 години. В низините се разпалва пожар и той вече се усеща дори по върховете. Дали ще успеят да го потушат ще видим. Но вече не могат да се правят, че не го виждат.

Остави коментар

 • Ниското потребление ще им свали акциите. Но няма как да решат проблема. Защо играта Монополи се казва така.. Защото някой монополизира парите дори – и вече няма потребление.. Защото печалбата е изземване на пари от пазара….. А без пари няма потребление..

 • Властта не се измерва само с капитал. Ако не успяват да я задържат чрез икономически механизми, ще намерят политически или дори психологически.

 • парите и така са монополизирани, Ученико. Не го ли знаеш?

 • Аз говоря за Това което е прозрял Маркс в дасКАПИТАЛ.. Първият път се излекуваха с планова икономика и преразпределение въведени от Рузвелт.. Следващият път беше чрез кредити… Сега пазар за кредити няма.. Кредитите са наситили пазара – сега те само ще се връщат – а това още повече намаля търговията.. Същото като през 1929г. .. А голямата производителност само ускорява крахът на капитализма.. Защото високата производителност прави безработица – безработицата прави по-ниски заплати – а тези неща водят хем до повече стоки хем до по-малко потребители..

 • за прозренията на Маркс има една книга в Анархобиблиотеката – „Заблужденията на марксизма“ се казва.
  Досега планова икономика не е имало – имало е и има командно-административна икономика.
  И важен елемент в командните икономики (срамежливо наричани „регулиран пазар“) е монетарният монополизъм. Той винаги е агресивен и централизиран – виж какво става с еврото сега.
  (от друга страна, чисто „свободен пазар“ също никога не е имало, защото силните групировки винаги прибягват до извъникономическа намеса в „невидимата ръка“ на пазара, следователно, не може и да има)
  Иначе за голямата производителност, че ускорява краха – така е. Описано е от Георги Константинов в статиите му за „Роботронната революция“.

  струва ми се, че биха ти били от полза тези статии и книги, свържи се с нас да ти ги набавим. Само това, че си природно умен човек, не стига. И най-добрият комп (или ум) е нищо без адекватни входни данни, от които да прави адекватни изводи.
  Дори да не се съгласиш с анархическите модели и подход, пак ще ти е полезно да видиш проблемите от друг ъгъл.

 • За РР и евентуалните следствия от нея можеш да прочетеш тук: http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html

 • chitanka.info/text/4624-rur ………… ….не ща да ви поучавам … Целта ми е да изтъквам лъжите на неолибералите.. – И срещу лъжите на клеоптокрацията подкрепяна от клубовете за демагогия на Сорос.. аз съм вярващ в Исус.. Не не съм глупак нито идиот.. Не ме убеждавайте че няма Бог.. Аз разбирам перфектно всички науки.. И най-големият физик или генетик не може да ми се опре.. Не че вярвам в Бог заради науката..де…

 • ъъъ…?
  поясни, нещо не вдявам, Ученико

 • Според мен се е уплашил, че искаме да му откриваме топлата вода :). Виж, ученико, революционерите (включително и Маркс например) откак ги има време теоретизират за условията и механизма на революциите. Шаркан те препрати към една тема, колкото да видиш, че и ние мислим по някои въпроси, конкретно в случая по увеличаването на производителността на труда. Никой не те поучава, нито се чувства поучаван, нито пък е ставало дума за Бог. Дай да си общуваме трезво, не ни приписвай думи, които не сме казали :)!

 • Това което ми предлагате да прочета е – БОЗА – и то прокиснала. Бакунин ще ви го каже дори – ако можеше.. „Заблужденията на
  марксизма“ – е критика на ленинизма най вече.. А за „марксизма“ – Маркс е казал – „Ако това е марксизъм – значи аз не съм марксист“ ……. Не само че сте прости.. Но вие сте болни.. Много болни.. Така съм се чуствал от уханието на ума им – само от неолиберали-атеисти.. А това че се обиждам че не зная? Ха ха.. Виж ми ника… Но щом го казваш – значи ти е болна тема..

 • Това е първата и последната ти публикация с този тон, която оставям тук, колкото да е ясно на аудиторията за какво иде реч. От мен само един съвет – смени си псевдонима, тоя хич не ти отива 🙂

 • ох, пак ли сбърках, че насреща има умен човек!

 • Статията е страхотна.А репликите на Ученик са провокация.
  Забелязала съм ,че при дискусия с анархисти опонентите почварт да дуднат глупости-болни сте,неподготвени сте,необективни сте….
  И аз мисля опонентите си за умни,но почти винаги се оказва обратното….И ми става тъжно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *