Гробът на Христо Колев – Големия

печат

Миналата есен отидохме със съпругата ми в Балван, за да открием гроба на бай Христо.  Цял ден търсихме без резултат. Тръгнахме си със смесени чувства – от факта, че споменът за големия човеколюбец и безвластник е жив, от страха на един от роднините му, който каза, че нищо не знае, и от това, че гробът на Христо Колев – Големия се намира в най-занемареното гробище на България.

По-късно бай Сашо Наков ми даде снимка, направена на погребението. Христо Колев е погребан в гроба на майка си, на чийто гроб има паметник с надпис. Тази пролет, преди да се разлистят драките, отидохме отново в Балван, съпругата ми, братовчедка ми Султана Статева и аз. Снимката ни помогна да открием гроба по-лесно. До паметника на майката е поставен паметник и на бай Христо, вероятно от неговия племенник.

Почистихме гробовете. Оказа се семейна гробница с 4 гроба. Двата надгробни паметника са много стари. Направихме снимката, която виждате.

Приканвам всички приятели, които пътуват по пътя София – В. Търново – Варна, да спират до гроба на Христо Колев с цвете. А пък е добре да си насрочим и групово посещение на гроба и селото по някакъв повод.

Село Балван се намира на десетина километра от В. Търново по посока София. За селото има две отбивки – едната за тези, които пътуват от Варна за София, другата – за пътуващите от София за Варна. Т. е. едната е на изток, другата на запад от селото, което е леко встрани от пътя. За гробището се тръгва по път точно срещу източната отбивка към село Ветренци. Преди Ветренци има шахта за вода, там се завива надясно и се стига до гробището.

Точно срещу входа на гробището, в другия му край има малка къщичка. Като се стигне до нея се тръгва наляво, върви се покрай оградата и след стотина метра се намира гробът.

Единственият факт, който може да смути един анархист е, че на паметника на безвластника и атеиста Христо Колев – Големия е издълбан кръст.

Като си спомних думите на бай Христо, че може би Христос е първият човек-анархист и че кръстът е символ на мъченичеството на инакомислещите, простих грешката на поръчителя на паметника. •

К. Зяпков

(2) коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.