Ирландските анархисти в Испания

печат
Малкият остров Ирландия дава на Революцията над 1000 доброволци, сражаващи се в сформираните от Републиката Интернационални бригади и революционни милиции, участващи като военни инструктори, а също така лекари, санитари, учители, журналисти и др.

Ирландските доброволци анархисти

Ирландските анархисти в Испания
Ирландските анархисти в Испания

Ярка следа в Испанската революция оставя анархистът капитан Джак Уайт. Той е роден през 1879 г. в графство Антрим. След като завършва военната академия в Англия като офицер е изпращан в различни части на света. След завръщането си на Острова известно време прекарва в безвластническа комуна, където се запознава с идеите на анархизма, като силно влияние му оказват произведенията на Лев Толстой.
През 1913 г. се завръща в родната си Ирландия, където започва да се занимава с журналистика. След запознанството с Джеймс Коноли капитан Уайт се включва в борбата на ирландския народ против английското владичество. През 1914 г. заедно с Коноли сформират работническа нелегална милиция, която получава името „Ирландска гражданска армия”. След кървавото потушаване на Великденското въстание в Дъблин през 1916 г. и убийството на Коноли капитан Уайт събира остатъците от разбитите „Гражданска армия” и „Ирландски доброволци”, изтегля ги в провинциалните графства и се включва активно в борбата за независимост. През 1922 г. в Донегал се опитва за кратко да установи „Свободна работническа република”, но не успява.
През 1936 г. заедно със своя близък приятел и съратник Франк Раян започват да организират канали по прехвърляне на ирландски доброволци в помощ на Революцията в Испания. Капитан Уайт също заминава за Испания. Първоначално се присъединява към колоната „Коноли” като военен инструктор. Впоследствие е прехвърлен като военен инструктор в Сарагоса, където обучава жените от околните села в стрелба с пистолет. През май 1937 г. 57-годишният Уайт заминава като представител на „Червения кръст” в Барселона. Тук установява близки връзки с членове на анархистките милиции на CNT и FAI, а също така и тесни контакти с легендарната безвластничка Ема Голдман. Сражава се на барселонските барикади срещу болшевиките и организирания от тях метеж. След края на Гражданската война в Испания се завръща в Англия, където се отдава на безвластническа дейност. Умира през 1946 г.
През май 1937 г. в Барселона при пожар загива ирландската анархистка Рут Ормсби. Тя е зачислена като санитар от „Червения кръст” към анархистките милиции.
Друг ирландски доброволец-анархист е Патрик Рийд. На 20 февруари 1937 г. Рийд се прехвърля от Франция по един от нелегалните канали на Франк Раян в Испания. Присъединява се към колоната „Коноли” и участва във всички нейни сражения с врага. Няколко пъти е раняван тежко. В колоната отговаря за взривните вещества, по поставянето на мини и противотанкови заграждения, тъй като по времето на Първата световна война Рийд е служил като сапьор. В спомени на оцелели негови другари е описан като смел, честен, достоен и обаятелен човек. Доброволецът Хари Фишър пише за него: „Много обичахме да сядаме в кръг и да слушаме Пат, който разказваше своите преживявания. Като човек анархист обаче имаше своите странности. Не обичаше да дава и да приема каквито и да е документи. По отношение на дисциплината се обявяваше „против, във всички случаи”. Когато марширувахме в града, Пат винаги отказваше да върви „в крак” с нас.”
След разформироването на колоната „Коноли” през 1938 г. Патрик Рийд заминава за САЩ, където се включва активно в дейността на анархисткия синдикат IWW, в който членува още от 1920 г. Умира през 1947 г.
Ирландските доброволци участват в издаването, печатането и разпространението на англоезични вестници, книги и други пропагандни материали. През април 1937 г. Франк Раян води репортажи по Радио „Мадрид”.
С благословията на католическата църква Ирландия изпраща и 700 доброволци на страната на Франко, но тяхното участие в бойните действия е незначително.

Владимир Пенев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.