Какво се случи на 1 май?

печат
Прибирайки се от училище, на спирката забелязах плакат обявяващ първомайското шествие на ФАБ под мотото ,,Цените се вдигат, да се вдигнем и ние’’. Пътуване в провинцията ми попречи да отида на предишното шествие организирано от федерацията.
Този път реших да не го пропусна. Без да съм подробно запознат с идеите на анархистите и подкрепен с голяма доза любопитство, реших да се присъединя като част от нещо различно в политическите шествия, напоследък организирани единствено от истерични фашистко-националистични партии и организации.
Всъщност изпуснах и това шествие, защото не можах да стигна на уреченото място в 12:00 часа. На пилоните пред НДК имаше и други хора, които бяха закъснели. Решихме да се запътим към паметника на руската армия.
Там всичко беше наред, но между 14:00 и 15:00 в парка нахлуха (буквално) нео-нацисти (или просто хулигани) и започнаха да бият хората.
Бяхме подгонени, но реагирахме бързо и избягахме. Две патрулки се запътиха към парка минути след случката.
На следвашия ден бях силно любопитен дали нещо от тези ,,вълнуващи’’ първомайски преживявания ще бъде отразено в българските многотиражни всекидневници, но уви… Единствено вестник ,,Телеграф’’ беше споменал нещо за шествието и акцентираше върху искрите, които са се появили между шествието на анархистите и някакво безцелно организирано хулиганско сборище, което в-к ,,Телеграф’’ нарича в статията си: ,,националисти’’ и ,,хората на Расате’’, реших да науча по-подробно за ФАБ и ,,Свободна мисъл’’, за който също научих от ,,Телеграф’’.
След събитията на 1 и 2 май аз все още не мога да си отговря на няколко въпроса: БНС ли организира своите ,,привърженици’’ на 1 май и ги ,,присъедини’’ към мирното шествие на анархистите и с каква цел?’, Защо същите тези ,,родолюбци’’ се насочиха след шествието към парка, за да бият невинни българи? И накрая най-мъчителният за мен въпрос: Защо обществото, медиите и органите на реда остават силно безразлични към подобни събития?
Аз не съм подробно запознат с идеите на анархията (засега), не съм и анархист, но съм свободен човек и съм силно възмутен от отношението на обществото към свободните хора и с нетърпение очаквам следващото шествие организирано от ФАБ, защото именно това обществено мълчание ме стимулира още по-силно да изразявам мнението си и да се противопоставям на тези, които ме потискат. •

Росен Спасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.