Кога ще забраните и вицовете?

печат

Властта се чуди как да не се смущава от и без друго рехавите протести
На 23 януари властта си гласува закон, с който забранява провеждането на протестни митинги и всякакви протестни събрания пред правителствените сгради (парламент, президентство, министерски съвет). Законът гласи, че събрание, митинг или манифестация не могат да се организират в „обозначената зона“ около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти. Витиеватата формулировка означава, че край тези сгради няма да може да има каквито и да е протести. Този акт донякъде беше очакван, но интересното в случая беше, че медиите не вдигнаха никакъв шум около това, за да може да се приеме тихомълком – някак си след рехавото повторение на 14 януари (този път с конкретно искане Законът за електронните съобщения да не се приема) и между продължаващите периодични протести на „позитивните“ еколози срещу приемането на закона за разрешаване отглеждането на генно модифицирани храни в България. Българският народ не е известен с ежедневното излизане на улицата като някои други, включително съседни, но явно на вездесъщия Бойко и това му пречи. Явно авторитаризмът, наложен от новата политика на ЕС (експериментът започ­на в съседна Сърбия с обвинените в международен тероризъм заради два коктейла молотов по гръцкото посолство другари, които са още в предварителния арест от 4 септември), много допада на гербаджийските чорбаджии, които се усетиха, че могат да прибягват до фашистко-болшевишки похвати лесничко, при това с благословията на новите европейски господари-комисари. Нека видим какви са мотивите на един от предложилите промени в Закона за събранията, митингите и демонстрациите Красимир Ципов – младо адвокатче, работило като „експерт“ в частната сфера и изпълнителната власт, и избрано за депутат от ГЕРБ на последните избори:
„Това, което се предложи в комисията от всички парламентарни групи, беше да се разшири зоната и спрямо сградите на президентството и МС. Идеята ни не е била да забраняваме провеждането на подобни мероприятия пред тези сгради, а да осигурим възможност на служителите от администрацията на тези институции да изпълняват нормално своите функции и задачи. Личното ми мнение е, че ако това се беше поставило като аргумент, който да се обсъди и приеме, по-скоро би следвало да залегне в един изцяло нов закон за митингите, тъй като действащият е от 1990 г. В него трябва ясно да се запише, че такива мероприятия могат да се провеждат пред всяка институция, но да се създаде един своеобразен коридор от няколко метра, за да могат служителите да си вършат работата спокойно“. Не стига това, ами според Ципов със забраната за протестиране пред „богоизбраните“ властови институции щели „да могат съответните официални лица и служители свободно да се придвижват до и от работните си места“ и други такива глупости. Какво можем да искаме от хора, които никога не са протестирали през живота си? За обитаващите еснафското депутатско тресавище плаз­модии протестът е неразбираем, те не могат да проумеят, че целта е именно да се притиснат бюрократите, да им се вгорчи животецът, за да си размърдат плесенясалите гъзове и да свършат за пет лева работа на тия, дето си празнят джобовете, за да им напълнят хазната. Защо не забраним направо безработицата и ниските заплати например със същия аргумент – да могат всички хора спокойно да си работят и да си плащат сметките? Тогава със сигурност ще се реши и „проблемът“ с протестите.
Този закон е върхът на наглостта на управляващите български берлускониевци. Дори самото уведомление за протест изглежда абсурдно, когато си доведен до просешка тояга и/или тотален гняв. Гръцките студенти, работници и други представители на народа обграждат постоянно парламента в Атина в опит да влязат там и да кажат какво мислят на тези, които определят тяхната съдба и които мнозинството от народа НЕ Е избрало – на последните избори в Гърция избирателната НЕактивност беше над 60%. Тук нещата са много по-кротки – няма джангър, сблъсъци с полицията, има само викове „Оставка!“ и „позитивни“ еколози, обаче явно и те не трябва да смущават спокойствието на „работещите“ властници. Милосърдно кастрираните български медии също не вдигнаха шум за тази поправка, когато по принцип би трябвало да го направят. Все пак цялата история имаше леко комично, „положително“ решение – на 1 февруари президентът Гоце наложи вето на тази поправка в закона и изведнъж и Бойко, и синдикати бяха съгласни, че 48-те часа предизвестие към властта за правото си да протестираш няма да се увеличат на 72, а ограничението за протест ще бъде на „не повече“ от 5-20 метра в радиус от правителствените сгради, за да не се смущават „работещите“. Следва се познатата схема на „добрия цар“, която се прилага за ред неща, най-скоро за „закриването“ на болниците. Заплашват те, че ще те съдерат от бой, за да ги благославяш, когато ти бият само два шамара.
Иво

Остави коментар

  • Той за това Бойко не искаше да прави АЕЦ „Белене“, за да може да праща там по стар обичай тези, които разказват вицове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.