коментари към една президентска реч

печат
Позволете ми да поздравя новоизбрания български патриарх с огромно уважение и респект към тежестта и силата на патриаршеския жезъл, както и с очакването и надеждата на всички граждани избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, с вяра в демократичните и християнски ценности, за достоен живот, за добро и за напредък.

т.е. вяра в ценностите „няма безплатен обяд“, „всичко е от Бога“ и „по-добро от демокрацията не е измислено“. Вяра в набор лъжи.

Имали сме авторитарни и тоталитарни управления, които са се обявявали за народни. Историята е важна. Трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо.

да я помним я. Всяко управление нарича себе си „народно“, а винаги е антинародно. Все стават грешки? Или системата на държавността и капитализма е грешна поначало за мнозинството хора, удобна и благоприятна само за малцинството богати, чието богатство е от мръсно по-мръсно?

Вярвам, че законите и правилата в правовата държава са щит срещу задълбочаване на кризи и здравият фундамент по пътя на тяхното преодоляване. Българската конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем. Тя е нашият стълб и опора.

конкретно – чия опора? На коя социална класа?
именно тя прави законите и налага правилата – и те са част от големия проблем, но никак част от решението му.

Десетилетия наред всички ние сме се стремили към това да изградим държава върху основите на правов ред, да имаме общество, което е активно, общество, което отправя своите претенции и очаквания към избраните от него представители на властта, иска и намира форми, чрез които да участва във формулирането и осъществяването на важните за държавата въпроси.

очевидно не всички. И очевидно важните за държавата въпроси са едно също с важните за овластените господа въпроси.

Много път извървяхме, но и немалко постигнахме. България заслужи да бъде член на Европейския съюз и на НАТО.

с какво го заслужи? с волята на народа? с формалните показатели за стабилност? И нима ЕС не търпи никаква критика за антисоциалната си политика, за спасяване на банки вместо хора? И каква ни е ползата от НАТО?

В последния месец хората излязоха масово на улиците и показаха, че в България има силно гражданско общество. Нашите сънародници искат много прости неща. Първо, да ги управляват почтени хора. Второ, да не ги крадат. Трето, да не ги лъжат. Четвърто, да живеят добре. … Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем!

това било гражданското общество значи – да иска да го управляват, ама без да го крадат и лъжат, че и да му е добре. Ама управление без кражби и лъжи няма. И какво значи „почтени“? Елин Пелиновият Андрешко – почтен ли е? А що ще рече „живеене добре“? Всички ли? Или платежоспособните? Включва ли „добре“-то нещо повече от възможността да се консумират стоки, услуги, развлечения – еднообразни и сътворени не по поръчка, чрез натрапване на „търсене“, вместо удовлетворение на лично формулирани потребности?
Също така, странен е изводът за „подадената ръка“. Протестите бяха (докато почти веднага не ги поставиха под скрит контрол) отхвърляне на произвола на институциите, не покана за преговори. Хората казаха „не искаме да играем комар с вас, мошеници!“ (но почти не добавиха, че изобщо не искат да играят комар с когото и да било), а мошениците широко се ухилиха и отговориха: „добре, ще играем белот… на вързано“.
И мнозина наистина им се вързаха…

Имаме исторически шанс да върнем тяхното доверие. Днес сме свободно общество. Лесният достъп до информация и интернет ни променят. Хората реагират веднага на всяко събитие. Те искат да знаят повече. Институциите да са прозрачни към тях и да могат да упражняват регулярен контрол.

в какво се изрази „свободността“ на обществото. Искаш да те бият – излизаш на улицата. Не искаш – седиш си  удома и не смееш да гъкнеш. Свобода та дрънка!
Прозрачност на институциите? Ами отменете самото понятие „търговска/държавна тайна“ тогава, ще сте прозрачни като отворен прозорец. Ама дали ще е достатъчно? Бъдете прозрачни колкото си искате, но запазите ли привилегията си да действате от името на народа, без да го питате – какво се променя? А и да го питате – нали после тълкувате чутото както ви изнася! Значи единственият изход е: оставете народа сам да взема решения, т.е. махнете се.

Българското гражданско общество е активно и привързано към демократичните ценности. Показват го и протестите. Те са мирни …

о, да. Особена привързаност към демократичните ценности показаха агитките, оставени да филтрират протестиращите. Те не стрелят като на война, те мирно бият. И ченгетата така. Мирно.
Освен това, поне част от исканията не бяха „институциите да работят ефективно“. Те са достатъчно ефективни – в полза на самите себе си и на своите бизнес-клиенти. И го правят достатъчно открито – че от какво да се срамуват? За да се срамуваш, ти е нужна съвест.

Какво ни казват гражданите? Как разчитаме техните послания? … Исканията са разнородни. Някои от протестиращите искат електроразпределителните дружества да станат държавни. От друга страна, не вярват в държавата. Искат държавата да не финансира партиите, а, от друга страна, кой да ги финансира – частният сектор? Това по-добре ли е? Други предлагат депутатите да се отзовават. Имали сме го вече и това. … Говори се за национализация, но това не е решение, защото ще изгони инвеститорите. Ако навлезем в период на трайна несигурност и дестабилизация на страната, това ще увеличи риска да се инвестира. Ще вдигне безработицата, ще вдигне лихвите. Следователно ще направи всички по-бедни, а живота ни още по-труден.

и други неща ви казаха гражданите. Ама вие си избрахте какво да чуете. Онова, коeто е удобно да оспорите. А за да не се получи все пак някой да възрази, че не само това е трябвало да чуете – пуснахте националистическите групировки, за да запушат устата, която изрича слова, от които всеки властник се бои.
И хайде без глупостите „всички ще направи по-бедни“. Откакто бушува кризата, богаташите у нас натежаха откъм имане. Поне си прикрийте лицемерието по-умело, господине. Поначало не сте сиромах, обедняхте ли тия месеци?

Не искаме да се стигне дотам, затова разчитам на мъдрост, добронамереност и отговорност за излизане от кризата, а не на емоции и прибързани действия и оценки. Нека да не се подценяват рисковете и последиците от действията на всички нас, но и да не се правят прибързани оценки за исканията на гражданите като крайно леви, крайно десни, лозунги, популистки и други.

дрън-дрън

Днес безизходица се излива на улицата, но проблемът на държавата не е причинен от улицата и хората ясно го показаха. Проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях. Проблемите няма да бъдат решени от днес за утре. Но днес и утре ние ще вземем решения.

неизпълнените (към народа) обещания на политиците и неефективните (спрямо същия народ) институции щедро се „компенсират“ от изпълнените поръчки за бизнес и политическите групировки, от ефективното лобиране за техните интереси. Оттам е „ниското доверие“ – и то меко казано. Ако на улицата бяха излезли най-бедстващите, нямаше да държите тази реч изобщо.
И пак дрън-дрън баналности. Разбира се, че „ще вземете решение“. Не сме очаквали да капитулирате начаса. Защото и 99% от стореното от вашата класа народът да прости, остатъкът ще е достатъчен, за да ви избеси до един.

Дано всички си даваме сметка за това, че днес пред очите на целия свят в България се гори европейското знаме, гори се Конституцията. Един мъдър човек каза – преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем. Вместо да погазим основния закон в държавата, трябва да покажем демократична култура и умение да го правим цивилизовано. Да запазим гражданския мир и обществения ред, това е нашият основен дълг днес към държавата, към децата ни, но и да надградим постигнатото, а не да разрушаваме.

леле, каква трагедия. Знаме горяло. Конституцията горяла. А че живи хора горят – дреболия. И този персонаж говори за „почтеност“ и за „култура“!
Чели са хората вашата конституция. Лъжи и кухи обещания. Рамки за движение на стадото. Е, не искат хората да са стадо. Макар че някои не са против – само за овчар искат друг. И вместо един парцал на дръжка предпочитат друг. Пък нека колкото си искат да изгорят живи – само фетишите да се запазят.
Граждански мир? Глупости. Управниците водите война срещу народа. Това за вас е „мир“ – когато жертвите ви не се съпротивляват.
Когато надграждате един затвор – това ли ви е конструктивното? Със събарянето на затвора започва свободата.

Обръщам се към протестиращите. Вие вече променихте България. … Институциите се задвижиха в зададената посока, партиите също. Сега е време за градивен диалог, базиран на демократичния правов ред. Нека заедно да посочим проблемите и търсим решение. Българското общество иска промяна и формулира ясно своите претенции към политиците, съгласие обаче се постига с желанието от всички страни и воля за съгласие. Всички трябва да подходят отговорно.

с какво я промениха? Правителството получи повод да се измъкне. Градивен диалог – това е покана за нов тур игра на вързано, със същите мошеници и пак по техните правила, според които казиното винаги печели.
Подхождане „отговорно“? Кажете си го направо: отстъпчиво. Народът трябва „да ви влезе в положението“. Ами влезте вие в неговото! Поживейте години наред в пътуване 2-3 часа до работа, бачкане 8-9-10 часа, после пак 2-3 часа обратен път. Срещу минимална, минимална и половина заплата. С удари под кръста от здравната система, с тормоз от кредитори и монополисти, от битови престъпления и униформени грабители. Ще влезете друг път. Не и без да ви накарат насила. Ха да видим за какъв дневен ред ще заквичите тогава!
Ясни ли са претенциите? Какво чакате тогава?! Туба бензин – и си драснете клечката. На площада. За една-две секунди ще чуете най-искрените и сърдечни аплодисменти към себе си. Каквито никога досега не сте заслужавали и няма да заслужите.
Заедно да посочим проблемите? Ами посочваме вас, вие всички сте проблемът. Естествено, вие ще посочите „тежкото минало“ и „обективните реалности“. Сочим в разни посоки. Ние сме повече, вие сте шепа.
И какво правим сега?

Хората очакват реални решения на реални проблеми. Очакват конкретни мерки, с които да се ангажират бързо и ефективно институциите, политиците. Да се загърби противоборството и да започнат да се решават. Не е възможно всички проблеми да се решат отведнъж. Посочих много ясно. Те са трупани много дълго време в годините назад. Но са необходими ясни ангажименти и резултати на ниво правителство, президент, парламент, общински власти, партии, по конкретните проблеми. Те са посочени. Ще изброя само някои от тях. Сметки за ток, парно, монополи, регулатори, доходи, заетост и други.

Ето, почна се дрън-дрън на баналности и пожелания.

Хората се борят срещу монополите. Посочиха ги като основен враг. Монополите са символ за тях на задкулисие, задкулисие в икономиката, задкулисие в системата. Хората от това негодуват, уважаеми народни представители, от липсата на справедливост и от задкулисието. Именно затова събрах всички заедно на консултациите. Именно затова посочих първия, втория, третия, за да няма задкулисие, за да дам своя принос за обективност и конструктивен, честен подход.

Държавата също е монопол. Основният, бащата и покровителят на почти всички останали. А бащата на монополиста „държава“ е капитализмът. И без консултации е ясно. Какво може да направите? И ще направите ли нещо срещу самите себе си? Има си хас.

След внезапната оставка на правителството преди няколко дни проведох незабавни консултации, свиках и Консултативен съвет за национална сигурност, за да търсим път за излизане от кризата и за опазване на гражданския мир. Демокрацията ни дава решението. Решението са избори.

чудесно решение. Рестартиране на матрицата. И пак същото – нови 23 години.
Когато попитали Сократ кое е по-добро, тиранията или демокрацията, той, поживял и през двата режима, отвърнал: второто не е много по-лошо от първото.

Някои очакваха парламентът да функционира до края на мандата си, дори и да приеме фундаментални реформи и закони, които да променят съществено организацията на демократичните институции, включително да се дебатира и по промени в Конституцията. Вярвам, че е правилно за България важните промени в законите да бъдат направени от нов, избран от народа парламент, с висока степен на легитимност. Това Народно събрание в оставащите дни да се фокусира върху неотложните задачи, да се ангажира с най-спешните мерки и решения, които да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаването на социалното положение на българските граждани.

23 години не можате, сега за няколко дни. Магьосници.

Важно е да се предприемат и други спешни мерки, например за опазване на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване, визирам дюни, плажове, защитени територии. Добре би било да се приеме Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше широко дискутиран и по него беше постигнато съгласие с гражданското общество. По време на консултациите посочих и важността на Закона за водите. Наводненията от последните дни показаха, че и той е спешен. Пакетът от четири закона в сектор „Сигурност” е много важен. Може да бъде финализиран също в оставащите дни и отговаря напълно на исканията на гражданите за прозрачност, правила, институционална култура и обществен контрол върху дейността на службите.

и пак закони, закончета и вратички във вратичките. Природните ресурси в света на печалбарството не можете ги опазите; природните бедствия не са от вчера, а отпреди да се появи човекът на тая планета.

Обмислете внимателно възможността за промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване или Закона за държавния бюджет за 2013 г., както и други краткосрочни възможни решения в политиката по доходите и в подкрепа на най-нуждаещите се.

да, запушете дупките, за да не се издавят избирателите в трюма преди изборите! А след изборите – ами други ще се народят.

Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. …

светли, много светли. Като ролекси.

В днешната ситуация е важно всички институции да продължат да работят спокойно … Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също да си върши работата.

институциите си работят спокойно. От какво да се безпокоят? И си вършат работата. Тъкмо от нея народът буквално мре. Или се пропива. Или емигрира. Или тръгва да протестира… опа, отвън чакат полицаи с палки и улични бойци с боксове. За да опазят „гражданския мир“ и да намекнат кои лозунги и кои знамена са правилните.

Това искат хората. Работа и резултати по наболелите проблеми. Чакат се много отговори. Хората трябва да знаят какво плащат и защо са се увеличи драстично сметките. Необходими са проверки на всички по веригата на ценообразуването на цената на тока, прозрачност и ново ценообразуване в интерес на гражданите. Обещано бе и спешно намаление на цената на тока и аз ви благодаря, че бяха предприети съответните законодателни мерки за това. В дългосрочен аспект енергийната либерализация и енергийната ефективност са единствено правилното решение за България. Само така сметките за ток могат да намалеят значително.

това искат? Решението е, щом сте „почтени“, да осигурявате населението безплатно с ток, отопление и още много други неща, като компенсация за награбеното през изминалите години. Ама няма с какво вие да платите? Изядено и изпито? Ами продайте се на органи. Заложете си дворците. Това наистина би било правилното решение. Само така всички сметки ще намалеят значително.

Надявам се в оставащите дни на парламента да се прилагат по-малко политически трикове, а да се наблегне на успешното приключване на важните законопроекти. Апелирам към политическите партии в предстоящия предизборен период да направят всичко необходимо, всичко възможно, за да бъдат на нивото на демократичната зрялост, което им показа обществото, и да отговорим на обществените очаквания.

самата тази реч е политически трик.

В тези кризисни дни многократно призовах за отговорно поведение. Популизмът е лесно средство за краткосрочни, теснопартийни дивиденти, но в чий интерес е това – на гражданите, на нацията, на отделни партии. Гражданите ни показаха, че очакват целенасочени ефективни решения, които да имат осезаем дългосрочен ефект. Конкуренцията на идеи е добра, но поляризацията и разделението неведнъж са ни отклонявали от пътя. Нека да не го допускаме и днес.

платените от вас граждани показаха. Останалите показаха друго. Но вие наистина няма да допуснете това да проличи – ни днес, ни утре. Ама вдругиден може и да не успеете.

Наслагваните проблеми няма да отпаднат сами и изведнъж, няма да ни напуснат с думи и ораторско майсторство. Решението е в усилената работа на всеки един от нас, стъпка по стъпка, всеки ден по националните приоритети. Националният интерес, всички знаем много добре, не е абстрактен. Той е еманация на всичко, което ни обединява като нация, и на всичко, което искаме да постигнем заедно.

наслагваните проблеми са като задръстване на река. Махне ли се първия заседнал боклук – отпушва се всичко.
И кое ни обединява като нация? Какво искаме да постигнем с вас, оядените, „заедно“?

Стана ясно на всички – предстоят избори. Това е основният инструмент на демокрацията. Избирателната система може да се променя, но в основата на демокрацията стоят изборите.

точно така – в основата представителната буржоазна демокрация стои илюзията, че от електоралните хазартни игри нещо зависи. Е, зависи нещичко. Зависи кои кукли ще танцуват на сцената и ще ни тровят живота. Кукловодите обаче са същите.

Днес част от гражданите изпращат ясен сигнал към партиите, че не виждат своето политическо представителство. Нека да променим това, нека да се отворим, нека да демократизираме вътрешнопартийния процес и дадем възможност на широк кръг членове и симпатизанти да участват пряко в номинациите за длъжностите – народни представители, общински съветници, кметове и други изборни длъжности. Сигурен съм, че това ще помогне.

„част от гражданите“ искат (искаха, докато мутрите не прочистиха улиците от неполиткоректните искания) „долу властта на партиите“ и „самоуправление“ (при все че не всички си представят що е то).  Това ако е „политическо представителство“, то значи че наистина има лилави крави и танцуващи мармоти. И честни политици – роднини на елфите.
Да, сигурни сме, че ще „помогне“ – на политическата класа да се маскира зад кухи „права на народа“ още по-добре.

Дефицитът на справедливост бе посочен от всички като основен проблем на нацията. Дефицитът на справедливост е в основата на недоверието. Доверието не се гради обаче от ден и два, доверието се гради само със системни и последователни действия, защото доверие означава способността да поемаме отговорност и да постигаме резултати по поетите ангажименти и обещания.

а що е справедливост, господине? И как ще „градите доверие“, след като органично не сте способни да поемате отговорност и да спазвате обещания към обикновените граждани? Вас са ви дресирали да сте лоялни към кукловодите. Вие сте конструирали да бъдете такива.

Днес България има исторически шанс да върнем доверието, да чуем какво казва българският народ, да го разберем, ако трябва да се променим. Защото в исканията, които аз получих – те заливат всеки ден президентската институция, гражданите са изключително активни, молбите са ежеминутни, желанията, идеите, поставянето на проблеми, търсенето на решения – огромна енергия, която се концентрира при нас. И всичко това аз считам, че е една здрава основа, нещо, върху което да стъпим, да се справим и да вървим напред.

ами да бяхте го наистина чули този народ. И то не само тия, дето ви „заливат“. Тия, дето сега мълчат, утре ще ви залеят с нещо друго. И ще вървите напред, даже ще подтичвате, жилвани от щикове по задниците.

Разбира се, от президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка, за да направим народа богат веднага. Богатството се постига не с магия, а с инвестиции, с работа и с производство. Да постигнем просперитет не е кратък процес. Сигурен съм, че българите го разбират, но очакват отговорно управление и напредък.

е, дойдохме си на думата. Значи, пак същото: търпи, народе!
А вие, вие защо не се присъединявате към изтърпяването на лишения?

Още от първия ден новоизбраното 42-ро Народно събрание ще има важни проблеми за решаване, посочени и от гражданите, но и необходими за дългосрочното развитие на държавата. Антимонополно законодателство, преструктуриране на енергетиката, либерализация по европейски правила на пазара на ток, така че фирмите и хората да имат правото и свободата на избор на доставчик, с мисъл и за защита на битовия потребител.

тия обещания ги има откакто се е появил първия човешки мутант, политикът.

Проблемите, пред които се изправят младите семейства и младежката безработица, търсят своите решения, защото на младите ще се опира страната ни през следващите десетилетия. Нужно е ново послание за солидарност между поколенията. Важно е да се строи инфраструктура, това е изключително отговорна и необходима за държавата мисия. Но по-важно е какво се случва днес в българското училище, какви добродетели, каква компетентност, какво възпитание получава бъдещото поколение на България. А бъдещото поколение на България, нашите деца гледат от нас, гледат какво ние правим, как го правим.

Солидарност, а? Тая, която рушите, насъсквайки съседи със съседи, българи с цигани, българи с турци, пациенти с лекари, колеги със колеги…
Добродетели, а? Добродетелите на търпението и преклонената главица. На чалгата и лесната печалба.
Да, именно вас гледат децата. И затова са такива, каквито са.

Трябва да се намерят решения на остри социални проблеми, пред които са изправени някои групи от българското общество. Трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза. И, разбира се, предстои реформа в здравеопазването, към която да се отнесем отговорно заедно и да я приведем в действие.

трябва, трябва. Кой каза, че не трябва? Ама – как? Отново по вашия начин?

Трябва да се предприемат мерки за гарантиране на свободна, открита, равнопоставена и конкурентна среда, като предпоставка за инвестиции и заетост, за постоянно подобряване на бизнес средата.

конкуренция значи. Одеве за солидарността се вайкахте. Сега – за нейната противоположност и нейното отрицание. Много печен в диалектиката бил този господин бе!

Мерки за енергийна ефективност, за саниране на панелните жилища, за електронно правителство, което да бъде довършено, за здравеопазване, за по-добри доходи и повече справедливост чрез ефективно правораздаване.

пак познати клишета.

Мерки в защита на стратегическите български интереси, в рамките на динамичния европейски дневен ред.

и кои са тези интереси? И НА КОГО?

Това са някои от големите проблеми за решаване, които стоят пред нас … Депутатите не решават проблеми на един или друг влиятелен кръг. Те решават системни проблеми на държавата и нацията.

проблемът не се решава от източника на проблемите. Депутатите решават собствените си проблеми и проблемите на своите спонсори. А проблемите на народа от това само се задълбочават!

Гражданите поставиха под съмнение волята на всички нас да преборим корупцията.

корупцията е признак на властта.

Скоро предстои да бъде създадено и да поеме своите отговорности служебното правителство, което да гарантира плавния преход към следващия кабинет. Европа също преживява най-тежката икономическа и финансова криза от своето обединение досега вече пета година. В много държави тя също прерасна в социална и политическа криза. В България разполагаме с необходимия капацитет, зрялост и воля по един демократичен и спокоен начин да минем през трудностите, в които се намираме. Служебното правителство ще изпълни своите ангажименти за управление на държавата в преходен период. Институциите ще работят спокойно. Стабилността и нормалното функциониране на всички системи в държавата ще бъдат гарантирани. Гражданската енергия и политическата воля, с която ще започне работа служебното правителство, са ресурс, с който се надяваме да създадем възможности за развитие.

ред кухи заклинания

Служебното правителство ще организира отговорно и честно следващите избори. Към министър-председателя на служебното правителство ще заработи Граждански борд за свободни и честни избори, както и ще бъдат поканени разширени мисии за наблюдение от ПАСЕ и ОССЕ, както всички се договорихме. Служебното правителство ще гарантира работата на институциите. Служебното правителство ще управлява отговорно, спазвайки законите.

още порция заклинания и сервиране на зелен хайвер.

Затова от парламентарната трибуна призовавам всички държавни институции да продължат да изпълняват ангажиментите си, да бъдат инициативни, спокойно да установяват и да осъществяват своите правомощия в интерес на държавността и на гражданите.

те си ги изпълняват, вече отбелязахме спрямо кого, какво и в каква насока.

Европа не е спряла, тя няма и да ни чака. В този период Европейският съюз взема много важни решения за своето развитие и България ще бъде част от тях.

Европа – този рай… защо ли го тресе и него криза? Защо ли и там ври недоволство?

Предстои много работа по еврофондовете. Те трябва да продължат да се усвояват с високото темпо, което беше зададено.

това било – лапане на пари. И кой ще ги лапа с предимство? А производство ще има ли – или ни е отредена ролята на храненици?

Ще ускорим и ще обсъдим Национален план за въвеждане на електронното правителство, в който да се посочат всички услуги на държавно ниво, на общинско ниво, както и конкретните срокове за тяхното въвеждане.

електронно правителство… все едно ни е малко наличният спам.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е планирано. Бюджетът на държавата ще се изпълнява стриктно, както е заложен.

хубава дата. Многозначителна.
И искрица на искреност – за бюджета. Според него трябва да продължим да страдаме. Това е. Истината излезе, като въшка на чело, скъпи сънародници.

С повече спокойствие, работа, доверие и самочувствие, че сме на прав път, ще минем и през този тежък период.

ще минете, разбира се. По главите и гърбовете ни.

Кризисните ситуации не са нещо непознато в съвременната ни история. Кризи е имало и ще има – икономически, финансови, парламентарни, политически. Имало е всякакви, със сигурност и ще ги има. Проблемите сме си ги създали сами в България, сами и ще ги решаваме. Изходът от кризата е плод на колективното усилие на всички. Всички сме в тази лодка – и протестиращите, и партиите, и държавата. Затова е време да действаме мъдро и отговорно. Ако минем по достоен начин през тази криза, всички ще спечелят много, защото ще укрепим демократичните устои на държавата и ще се сплотим като общество.

някога кризата да е спирала? Кризата народът ли я създаде? И изходът – пак „заедно“? Грабители с ограбвани – в мила крепка мъдра прегръдка.

Ако всеки действа солово, каза вчера един мъдър владика на срещата с мен, хор няма да стане. Хор само от солисти няма! Държава само от индивидуалисти и самостоятелни субекти също. Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден … нацията нека да бъдем хор! Трудностите, пред които сме изправени, изискват национално отговорен подход.

хорът има нужда от диригент, ноти, текст. Ето, пак ни го казаха – ще пеете, каквото ви наредим.

Благодаря ви за вниманието.

а ние за какво да ти благодарим бе?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.