Контрабандата на прицел

печат

Tax-Man_fmtСигурно вече ви е направило впечатление най-новото произведение на държавно поръчаната пропаганда, вмъкнато в досадните телевизионни прекъсвания за реклама. Между внушенията да се намажете с подхранващ кожата крем, да използвате вълшебен прах за пране и да ядете само чисто немско масло (чисто, демек добре измито, изплакнато и центрофугирано, или чисто немско, без например австрийски примеси?) звучи патетичен призив да не купувате контрабанда. Тя била олицетворение на пъкленото зло. Тя била кражба от всеки от нас. Тя ощетявала пенсионерите, майките, безработните, лекарите и пациентите – с една дума ако не съществуваше в природата, всички жени щяха да приличат на манекенките от рекламата за туш за мигли, а мъжете да карат луксозни коли.
Затова – не купувайте контрабанда!
И понеже става дума най-вече за контрабанда с цигари, грях ми на душата, ако не се съглася, че пушенето е зло. Бих предпочел да поемам никотина с дъвки, вместо да вдишвам продукти на частично горене и да отравям хемоглобина в кръвта си. Но тровенето от контрабандни и от окичени с бандерол цигари не е ли същото?
Но в рекламното обръщение липсва призив да откажем пушенето. Ехти единствено: не купувайте контрабанда! Ще ощетите бюджета!
И това е вярно е. Българският бюджет без акцизите от тютюна и алкохола, без осигуровките и без ДДС би се смалил близо наполовина. Само че бюджетът храни преди всичко чиновническия апарат, държавните институции, техните пазители – ефективни да пазят политиците, бизнесмените и мутрите, но безсилни да защитят гражданите, включително от себе си. Бюджетът означава данъци. А без данъци ДЕЙСТВИТЕЛНО НЯМА ДЪРЖАВА, защото никой служител, каквото и да приказва в предизборно време, не е навит да работи (те наричат тяхното РАБОТА, аха) за едната идея да е полезен на обществото (волно или неволно, те казват „полезен за държавата“, което, в точното значение на израза, е чиста истина, направо чистосърдечно самопризнание).
А ако няма държава БУКВАЛНО, без да броим стоновете (отронвани, ако нещо не върви, тоест върви както обикновено, обратно на фантазиите ни), провокирани от поръчковите филми, тогава какво? Тогава няма кой да ви създава проблеми, да ви унижава, да оправдава бандити, да възнаграждава мерзавци, да ви смята за малоумни – и за всички тези „услуги“ си плащате. Данъците, преки и косвени са това – заплатата на държавата за изпълнението ѝ на задължения към гражданите. Това е догмата, която реално е… фантазия. Държавата не изпълнява задължения, тя натоварва гражданите със задължения към себе си. Тя третира като престъпление неплащането на нейната заплата, колкото и лоша да е работата ѝ. При това не смята за нещо лошо, когато работодател уволнява немарлив според него работник. Снизходителна е когато работодателят не плаща и на лоялен работник. Само към своите нужди е ревнива – и освирепява от ревност. Отворете си устата с искане да уволните държавата – и рискувате да ви обвинят в ИЗМЯНА. Ако имате късмет – само в клевета.
Това се знае надлъж и на шир. Обаче доста хора искрено се разтреперват при мисълта да живеят, без държавата да ги язди. Затова за тях посланието „не купувайте контрабанда!“ има смисъл.
Има смисъл, защото не се замислят. Контрабандистите след продаване на стоката си какво правят? Ами – пазаруват, плащат сметки. Е, дават и рушвети. Но и рушветчиите после пазаруват и плащат ДДС. Което не постъпва в бюджета като акциз, постъпва пак там под формата на ДДС. С известни загуби, разбира се, надали грамадни като цяло, ама съществени в разпределението по държавните ведомства. Ощетени се оказват данъчните служители. Горките.
Пука ли ви за тях? •

Шаркан

Остави коментар

  • живко михалев

    Копуваѝте контрабанда братя и сестри да не ви пука за шибаната държава,,,колкото по берзо фалира толкова по добре!!! Хрантутниците ще копаят на полето,,,тогава да ги видим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *