Край, разобличиха „бежанците“

печат
Набеден съм за „защитник на бежанците“. Причината не е много ясна, но вероятно има нещо общо с нежеланието ми да папагалствам по темата. Може би затова за 24 часа получих от няколко различни приятели поредната „новина“, „разкриваща“ „компрометиращите фейсбук снимки“ на „щурмуващите Европа“.

Снимка на бежанец вдясно, който „твърде много“ прилича на терориста вляво.
Снимка на бежанец вдясно, който „твърде много“ прилича на терориста вляво.

„Разкритието“ се състои от няколко снимки и текст. Вниманието хващат снимките. Те представят хора, снимани с униформи и оръжие, а после същите хора, в ролята им на бежанци в Европа. Малко по-надолу са показани още „бежанци“, този път с твърде големи мускули. Изводът се налага от само себе си – идват хора, добре подготвени, обучени и организирани, за да… правят това, което правят подобни бандити.

Снимките нямат посочен източник. Твърди се, че човекът вляво бил „джихадист“, но няма обяснение защо. „Джихадистите“ не се познават по това, че държат оръжие и камуфлажни униформи. Вдясно стоят някакви „нормални“ хора, приличащи на онези „вляво“. Твърди се, че са същите. Отново няма обяснение защо трябва да вярваме, че снимката е на „бежанци“. Щом ни казват, сигурно е така – никой нямал интерес да ни лъже. Фалшификат може да сглоби всеки с малко повече умения и труд, но да приемем, че снимките са истински. Подтекстът на публикациите е, че „просто се вижда, че са същите хора“.

Статистическата вероятност да видиш случайно подобно нещо обаче клони много силно към нула. Едва ли някой терорист си е пуснал в интернет снимката като въоръжен до зъби джихадист и под нея следващата като вече дебаркирал европейски „бежанец“, освен ако не се състезава за наградата за най-тъп терорист в историята на вселената. Ако обаче не е така – а то сигурно не е, – кой разполага с достатъчно време и познания, за да огледа милиони снимки на „бежанци“ и „терористи“, за да подбере онези, които си приличат? Това не става с кибичене във фейса, трябва специализиран софтуер. Трябва и огромна база от данни с такива снимки, която също не може да бъде събрана от няколко души на ръка. Има точно един професионален източник на подобна информация и това са антитерористичните служби, които имат милиарди евро, за да следят потенциалните терористи и може би точно това правят. Забележете, че казвам „може би“ – информацията не е проверена, защото службите са тайни и това са тайни неща. Може да не ги харчат за това, може да си купуват близалки например, тайни близалки.

Данни, уличаващи някого в тероризъм, обаче практически няма – още не съществува съд, който ще обвини човек, защото си приличал с някого на електронна снимка.

Вляво – терорист, вдясно – бежанец.
Вляво – терорист, вдясно – бежанец.

Толкова за достоверността на снимковия материал.

Аз не твърдя, че е неверен – изследването на този въпрос би изисквало твърде много ресурси. Начинът, по който е поднесен, обаче не ни оставя пред друг избор, освен да спекулираме. А това само по себе си вони.

Текстът под снимките обаче тръби от последна инстанция: „Щурмуващите (?!!) Европа се оказват предимно лица, търсещи лесен живот, но неизвестно защо биват наричани от медиите бежанци и само отвличат вниманието на световната общественост от истинския проблем“. Разбира се, че „лицата“, избягали на Запад, търсят по-лесен живот. Животът определено е по-лек, където петте основни хранителни групи не са тиф, малария, дизентерия, холера и олово. Важното в случая е наблюдението, че „медиите отвличат вниманието“.

Самото отместване на разговора от мизерния живот, който водят 6 милиарда от световното население, към проблемите на „златния милиард“ и посрещането на малцината бежанци, е изгоден за всички, които предпочитат да пазят статуквото. Такива са както европейските богаташи, на които милион неквалифицирани работници, готови да работят за единия хляб, дойдоха дюшеш, така и затъващата европейска „средна класа“, която не иска да види, че дори в обедняването си живее несравнимо по-богато от огромната част от хората по света. Затова и едните, и другите, предпочитат да ни занимават с „бежанците“ и изсмуканите от снимките им проблеми, вместо да потърсят окончателно решение на причините за това явление.

Страните от „златния милиард“
Страните от „златния милиард“

След като написах горния текст, го изпратих на притеснените си приятели с надеждата, че им предлагам някаква защита срещу подобни повърхностни манипулации. Получих отговор, че съм написал есе с безпочвени разсъждения, а хората били представили конкретни доказателства.

Наложи се да си запуша още веднъж носа и да потърся повече информация за „конкретните доказателства“. Първото търсене в Интернет с „fake pictures of refugees terrorists (фалшиви снимки на бежанци терористи)“ върна обяснения на част от снимките. Подробна статия по темата на български език можете да прочетете под заглавието „Най-споделяните снимки на бежанци, които… не са истина“. Изглежда в повечето случаи въоръженият човек просто не е от ислямистка групировка – това обаче няма как да бъде определено от хора, незапознати с униформите и въоръжението на различните организации. Няма и нужда да сме специалисти по всичко – когато една толкова плашеща информация е поднесена непроверяемо, тя би трябвало да ни замирише така силно, че инстинктивно да се обърнем на другата страна.

Златко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *