Срещу социалния джихад на Столична община

печат

Позиция на софийската секция на АРС, прочетена на протеста пред сградата на Столична Община, 01.04.2016 г.

„Автономният работнически синдикат – секция София категорично се противопоставя на предложението на Столична община и ЦГМ – АД за увеличаване на цената на билета за градски транспорт в София с 60% или половин стотинка.

Отхвърляме и предложението на Реформаторския Блок за „разумно увеличение“ на цената с 20% (1,20 за билет), смятаме го за цинична игра на „доброто и лошото ченге“…

Увеличаването на цената на еднократните билети е чисто безумие! Думи като некомпетентност, алчност, наглост, безочие, са слаби да изразят възмущението ни от тези намерения на кмет, общинари, транспортни шефове и техните измислени експерти…

София е град, който буквално се задъхва от трафик и замърсяване. Да приемем, че на общинарите не им пука за това, че хората нямат пари – само задръстванията и смога трябва да са достатъчни аргументи предложението за увеличаването на цените да бъде отхвърлено незабавно….

За нас, обаче, най-важни са обикновените хора, тези, които ползват обществения транспорт и за които той е основно или единствено средство за придвижване в рамките на града.

Увеличението на цената ще бъде директен и тежък удар върху доходите на работниците и социално слабите. Те са основните ползватели на еднократните билети, а когато решат да спестят някой лев от пътуване, не заради „лошо възпитание“, а заради „нямане“, некадърни и корумпирани чиновници и псевдо-журналисти ги наричат „гратисчии“…

IMG_20160401_192654

Увеличаването на цената на билетите ще означава, от наша гледна точка, война срещу трудещите се, срещу бедните и слабите, война срещу „крайните квартали“!

ЦГМ заплашва с увеличени глоби и контрол, тоест с репресии. Точно това означават тези думи – ако не плащате, колкото те кажат (утре може да решат и 5 лева да направят билета), техните контрольорски шпиц-команди, могат – дори да сте редовни пътници – да ви глобят, стресират, ограбят, набият… Или убият. Така през лятото на 2000 г. убиха нашия другар анархист Желязко Петков Желязков, 80-годишен от Копривщица. Той оцелява в Белене, но в „демократична България“ е пребит от контрольори на Централна гара и почива в болница. Случаят с Желязко е потулен, но при нас давност няма – рано или късно убийците ще бъдат намерени и наказани…

Гратисчиите са мит и медийна димка, т. нар, „гратис“ се използва пропагандно всеки път, когато „замирише“ на корупция около ЦГМ, и няма никакво отношение към бюджета на транспорта в София, по-голямата част от който е пряка бюджетна субсидия.

Друг мит – цената на горивата има някакво значение за цените, не само на билетите, но и на всички стоки и услуги.

Още един мит – транспортът е на загуба – няма такова нещо – ЦГМ е на стабилна печалба, между 5 и 8 милиона на година.

На основата на всичко това, ние, членове и симпатизанти на АРС-София, предлагаме не увеличение, а намаление с 60% на цената на билетите. Това наше предложение е съобразено на първо място с доходите на хората, а също така с хармоничното и екологично развитие на нашия град.

Не се отказваме и не правим компромиси!

АРС
Автономен Работнически Синдикат

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *