Кратко и с ужас за НТП

печат

Научно-техническият прогрес поначало е нещо хубаво. В наши дни механизираният и автоматизираният труд на малцина хора храни с всичко необходимо цялото човечество. Тоест би хранил, ако системата на разпределение не изхвърляше вече ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА произведени храни и незнайно колко още промишлени изделия, ако не хабеше време, сили и ресурси за ненужни, но натрапени за консумация неща.
Аз обичам научнопопулярни филми, особено такива за изобретения и технологии, за смайващите полети на човешката мисъл. Само заради тях не съм пратил телевизора в изгнание в мазето, а даже и се „цифровизирах“ с кабела от кутията към антената и към приемника – и това е. Само че от време на време изпадам в шок от някои предавания по иначе заслужаващата вниманието тема.
Показаха създаването на марка автомобил. Аеродинамичен като апарат от фантастичен филм, направо за декор на новите серии на „Междузвездни войни“, хит от детството ми. С мека кожена тапицерия, толкова хвалена, че си изръмжах под носа: да бяхте одрали кожите на клиентите! С копчета като на музикален инструмент. С уреди като бутикови швейцарски часовници. И… със СПЕЦИАЛНО устройство между турбокомпресора и ауспуха, което да осигури КАЧЕСТВЕН ЗВУК! Не колата да бъде по-тиха, а да РЪМЖИ като реактивен самолет, галейки ухото и егото на собственика.
Разработката на това лъскаво чудо(вище) отнела 8 години. Произведени 60 (!) бройки. Ръчно сглобяване. Цената – и тя фантастична. Вложената интелектуална и материална енергия би стигнала за много други неща, полезни за милиони хора. Наистина, проблемът на съвременния свят не е да задоволим бедните, а да угодим на богатите. И за това угаждане практиката на научно-техническия прогрес е подложена на изумителни извращения. Сякаш няма истинска работа за свършване! •

Васил Арапов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.