Летен лагер на РКАС

печат

Мероприятието, станало вече няколкогодишна традиция, се проведе в Украйна, в началото на август. В познати ни български термини бихме нарекли това „събор“.

Другар от Израел, офицер от запаса, споделя, че никъде другаде не е виждал подобна дисциплина, при това постигната поради вътрешното убеждение на участниците, а не вследствие на принуда от страна на някакво командване.

Целта на лагера е личното запознанство на активисти от различни секции на Конфедерацията, натрупване на практически опит, занятия с приложен характер, теоретични лекции и дискусия по тях. Тази година екипът инструктори има пълноценна и много професионално подготвена програма, а над 40 другари успяват да пристигнат на събора.

По думите на сътрудник на вестник „Анархия“ – печатният орган на РКАС – лагерите се утвърждават като „училище по анархизъм“, полезно не само за новаците, но и за „ветераните“ на Конфедерацията на анархосиндикалистите. Мога само да съжалявам, че не дойдоха всички заявили предварително участие, но се надявам, че това ще стане през 2012.

На събора са приети нови членове на Конфедерацията. Също така, съгласно решенията на Септемврийския конгрес на РКАС от 2010, е обсъдено и утвърдено предложението за устав и клетва на отрядите за самоотбрана „Черна гвардия“ и санитарните дружини на Черния кръст.

Кратък разказ на коменданта на тазгодишния лагер за това как минава един ден от събора:

Учебно-тренировъчната програма е наситена – за да успеем да свършим всичко, започваме от рано. В пет сутринта стават дежурните. Това са петима доброволци от предишната вечер. Те сами си избират старши, а той координира дежурството с коменданта. Старшият е въоръжен с боен пистолет и отговаря за охраната на лагера нощем.

Дежурните палят огън, готвят храна, носят питейна вода, почистват лагера. Сутринта варят чуден зелен чай. В пет и половина будят лагера. До шест всеки се занимава със сутрешния си тоалет. После пием чай край огъня, гледаме пламъците, мълчим, подготвяме се за деня, което е форма на медитация, ако не сте наясно.

Следва ведрина, гимнастика, която плавно преминава в сутрешна тренировка – загряване, силови упражнения, хватки от ръкопашен бой. Завършваме с лек крос.

Закуската е в 9:00, подир нея започваме идейните занятия от модулите „Школа на анархиста“. Освен лекции по проблемите на теорията на анархизма, историята на възникването на държавата и капитализма, феномена на властта, се занимаваме с практични въпроси – организационната работа в секциите, методи на пропаганда и агитация, как се създава кооперация, как се води профсъюзна дейност.

След лекциите правим кратка почивка и преминаваме към практически тренировки – под формата на игра отработваме отделни аспекти, полезни за функционирането на анархически колектив. Учим се да се разбираме, да общуваме, игровите тренировки винаги са забавни и весели.

В 13:00 – обед. Свободно време. Къпане в реката, някои спят в палатките, други си приказват за какво ли не.

Почивката приключва и ние отново се връщаме в „Школата на анархиста“, но вече за дискусии. Търсим отговори на отвлечени и конкретни въпроси, сверяваме си записките, направени по време на лекционната част.

И накрая – вечерната физическа тренировка – отново ръкопашен бой със специфични хватки, полезни в градски условия и за колективни бойни акции. Някой ден, когато пламнат класовите сражения за анархично бъдеще, всички тези навици ще ни потрябват.

Време е за вечеря. Смяна на дежурните. Събираме се отново около огъня и правим разбор на изминалия ден, даваме му оценка, анализираме грешките и пропуските. Новият старши поема оръжието, за да пази съня на останалите.

Официално даваме отбой един час преди полунощ. Преди това, след анализа на деня, свирим на китари, разказваме си вицове, гледаме звездите над главите си, слушаме пукането на горящите съчки. Един по един се оттегляме в палатките, за да се наспим за новия ден.

съставител Шаркан

Материали (на руски):

rkas.org.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *