Лични откровения

печат
Георги Божилов. Лични откровения. Издателство Рал-Колобър, София. 416 стр. Цена 7 лв.

Излезе от печат третата книга на нашия другар, анархиста и отговорен редактор на Свободна мисъл Георги Божилов. Книгата е разделена на четири части – „История на с. Росоман“, „За всичко и всички (сцени от образноселския двор)“, „Спомени от затвора“ и „Аз и Светът (Обществено-политически размисли и писания).

В предговора на редактора Петко Огойски четем: „За Георги Божилов няма горно и долно, няма престижна или принизяваща работа, той е единна и монолитна личност. Откровен и достъпен до простовата наивност, но и твърдо безкомпромисен при защитата на своето идейно верую… Такъв го помня и на остров Персин при Белене. До даваното ни 360-грамово парче корав хляб в брезентовата му торбичка винаги се открояваше четириъгълната форма на книга. Защото въпреки всекидневния крясък на началниците: „Тук ще умрете, гадове мръсни!“, той никога не загубва надеждата, че тиранията  ще пропадне, та старателно си е запаметявал тамошните случки и близки приятели.

Затова и в настоящата книга, макар и оскъдни, изнесените му по памет „Спомени от затвора“ възкресяват имената на редица негови състрадалци: Минчо Д. Минчев от село Коларово, Старозагорско, Генчо Ив. Кьоровски от Килифарево, Любен П. Бижев от село Петрово, Санданско, Бончо Няголов и Дончо Кушлев от село Шипка…

Там, в болшевишките мъчилища – Хасковския, Варненски, Беленския остров Персин, Кюстендилския (болничен) затвори, той с мъжко достойнство понасяше мъката си по дом и семейство, за маловръстния си син, съпруга мъченица, за сиротната си майка, братя и сестра.

Тази книга е една семейна библия, в която се оглежда животът от преди вековете та до днешни дни не само на неговата лична фамилия, на фамилиите на братята и сестрата му, но и този на съселяните, приятелите и познатите му и от нейните страници ще усещат в златна и непомръкваща светлина своите народностни устои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *