Мечтите на баба и дядо

печат
В началото на 40-те години на миналия век у моите баба и дядо, както и у много други техни връстници – еврейски младежи – се появяват идеалистични, почти утопични мечти, свързани със земята на Израел. Тази земя тогава се нарича Палестина, а под думата Израел стои понятие за народ, не за държава (Яков, наречен Израел, е един от еврейските патриарси). Идеите на баба и дядо са свързани с развиващите се тогава на тази земя селища и общности, наричани мошави и кибуци, в които араби и евреи се трудят заедно, за общото благо и прогрес в своеобразна социалистическа рамка. Тези идеи тогава се наричат ционистки, докато днес се наричат антиционистки.
Дядо и баба така и не заминаха за Израел. Подобни, грубо казано, леви идеи като техните обаче са част не само от еврейската история, но и от „многовековната” история на държавата Израел. За пръв път разбрах това, когато един възрастен човек, член на кибуца, в който живях до 2005 година, попита на едно политическо събрание следното: „Какво прави „отбранителната” армия на Израел в Газа и ако всички сме съгласни, че за момента не можем да живеем заедно, то защо трябва да продължаваме да заселваме територии, в които живеят предимно палестин­ци?” Разбира се, че заговорих този човек след събранието и с изненада разбрах от него две неща. Първото е, че държавата Израел е могла да поеме по пътя на мира, толерантността и съвместното съжителство, но „благодарение” на политици-марионетки, това никога не се е случило. А второто е, че „истински левите идеи” (както той сам ги нарече) в Израел са заглушавани от десетилетия насам. Когато зададеш конкретен въпрос на някоя инстититуция в Израел, спокойно можеш да получиш обвинение в антисемитизъм вместо отговор. Точно това се случи с мой познат, който попита „Еврейската агенция” (неправителствена организация, финансирана от САЩ) защо той може да се „завърне” като евреин в Израел, докато милиони изгонени от същата земя палестинци не могат и да мечтаят за достъп до нея.
Именно „Еврейската агенция” организира „завръщането” на лица от еврейски произход в Израел. „Незабравими” са нейните програми от близкото минало, наречени „Алия 16” и „Алия 15”, „благодарение” на които в Израел се „завръщаха” деца на по 15-16 години, съвсем сами и без родители до тях, след което бързо бяха подготвяни за войници и на 18-годишна възраст отиваха да „бранят” „новата си родина”. Никой не обясняваше на тези деца, че законите за „завръщане” са едни, а законите, според които биваш признат за евреин, са съвсем други и ако не отговаряш на вторите, дори и да загинеш в Газа, няма да те погребат с почести във военните гробища край Йерусалим, а най-вероятно ще те кремират и ще пратят пепелта на близките ти.
Пред „Еврейската агенция” козируват дори и правителствените организации на Израел, но не само пред нея – милиони долари в държавата идват от САЩ, като преди да стигнат до хората, минават през всички министерства. Затова нито един израелски политик не би си и помислил да следва политика, която е в разрез с това, което иска чичо Сам, представляван от „Еврейската агенция”, „Американ Джойнт” (колкото и смешно да звучи), WIZO и т. н. Просто тук работи принципът на мафията, според който щом веднъж си взел от нас пари, вече си длъжен да правиш това, което ние ти казваме. В противен случай ще те унищожим и ще си купим нов човек на твое място. Тъжно, но факт!
Не е чудно, че нищо човешко няма във висшите представители на държавата Израел. Когато работиш за господар, чиито цели са съвсем различни от нуждите и желанията на хората, които уж представляваш, тогава за човещина не може и да става дума. Медиите обаче работят „отлично”, всичко се размива и все по-малко хора се питат не само къде отидоха левите идеи в Израел, но и защо има такава голяма пропаст между народа и властта например. САЩ са винаги прави, те ни помагат, а не ни контролират.
Мен обаче ме е грижа за земята на Израел! Затова пиша всичко това. Боли ме, когато гледам в какво превърхана мечтите на баба и дядо.

Самуел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *