Meinhof: да се борим заедно

печат

Кога започнахте да свирите заедно?
В началото групата се казваше DHC Meinhof и това беше хардкор проект. Тя беше създадена от Ярек (китара) и Роси (вокал, бас). По-късно решихме да свирим пънк. Известно време използвахме дръм машина, след това си намерихме барабанист. Сломек е нашият втори барабанист, той е и най-добрият до сега. Всичко започна преди малко повече от две години. До сега имаме издадени два албума – „The rush-hour of human misery“ („Часът-пик на човешката мизерия“) записахме през 2006 с дръм машина. „Under the burning sky of future events“ (Под горящото небе на бъдещи събития“) записахме през април тази година.
От къде идва името на групата?
Името на групата идва от Улрике Майнхоф, но трябва да уточним, че ние не подкрепяме изцяло RAF, защото не сме терористи. Ние сме анархистка група и имаме революционно поведение, но не можем да подкрепим всички акции. Нашата група подкрепя някои от акциите на RAF от 70-те години, защото те са били насочени директно към хората, виновни за сегашната система, като политици, банкери. Но сега, при повечето терористични акции страдат цивилни хора, които не са директно отговорни за системата, в която живеем, така че ние не можем да ги подкрепим.
Каква е сегашната ситуацията в английската пънк сцена?
Според нас в момента английската сцена не е толкова добра, колкото е била преди. Пътуваме доста и виждаме, че в страни като Германия и Гърция например пънк сцената е много по-истинска. След като всичко е започнало в Англия, би следвало там да е мястото, където сцената е най-силна и обединена, но всъщност тя е разделена на малки групи, които не се подкрепят взаимно. Другото отвратително нещо в английската сцена е, че много от групите се държат като звезди и публиката ги третира като такива. Трябва да си наистина голямо име за да накараш хората да дойдат на концерт в Англия, а всъщност повечето от тези известни групи нямат нишо интересно и важно, което да кажат на публиката. Някои от тях наистина свирят хубава музика, но тя не носи никакво послание. Може би нашето мнение за английската сцена е малко крайно, но ние сме отвратени от нея. Когато за първи път дойдохме в Англия (Ярек и Сломек са от Полша, а Роси – от Испания), си казахме: „това е мястото, където всичко е започнало – Sex Pistols, Clash“. Очакванията ни бяха наистина големи,но след няколко години осъзнахме,че те не отговарят на действителността.
Занимавате ли се с други дейности освен музиката, която свирите?
Ярек: Според мен анархизмът е много лично усещане за нещата и аз нямам нужда да се присъединявам към която и да е партия, за да се боря светът да стане по-добър. Анархизмът е това нещо, което ни помага да преживеем днешната реалност и да мислим за бъдещето. Ние не се опитваме да убедим всички хора, че анархията е нещо хубаво и ще направи живота им по-добър, защото осъзнахме, че много хора изобщо не могат да разберат тази идея. Винаги сме се борили за свободата и анархията, но само срещу най-големите си врагове и за да защитим най-близките си хора. Според нас най-добрият начин е всички да положат малко усилие да променят нещата около себе си и може би някой ден всички ще се обединим, за да се борим заедно!
Какво мислите за нашите проблеми, в България – затворени клубове, сблъсъци с фашисти?
Трябва да разпространявате българския анархизъм и българската пънк музика по света. Така получавате все по-голяма подкрепа и все повече групи ще идват да свирят в България.
Хората по света трябва да научат повече за България, за вашето анархистично движение и пънк сцена. По този начин можем да направим нещо заедно. Както се пее в повечето песни на пънк и oi! групите, „трябва да бъдем обединени“ и да се борим заедно срещу системата и срещу фашизма! •
Марто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.