Мракобесие в настъпление

печат

В Русия вече действа закон за оскърбление на чувствата на вярващите – 2 години лишаване от свобода. На тамошните съдилища ще се отвори доста работа, понеже самата реалност оскърбява представите на поразените от религия умове. Защо обаче само за православните вярващи има такава защита? След като набожните упорито и умишлено повтарят грешката, че атеизмът „също бил вяра“, защо няма и закон за оскърбление на чувствата на атеистите? Защо не се преследва „оскверняването“ на атеистичните „светини“ – например еволюционната теория, ядрената физика, математиката, логиката? Те все пак върху основата на прецизни доказателства и всеки регистриран факт, който противоречи на научните теории, води до тяхното коригиране, до по-голямо приближение към истината за природата на нещата. Религиозните светини не могат да се похвалят с подобна обосновка.

Държавата обаче е по-благосклонна към православните оскърбени, защото Православната църква от създаването си винаги е верен страж и крепител на властниците, дори когато те не са покръстени царе, а султани и генерални секретари на единствено позволената партия.

Така че с православните претенции всичко е ясно.

2 години затвор очаква Адам „Нергал“ Дарски от полската метал група Бехемот за късането на библия на сцената

Би трябвало и да е ясно, че мераците на Католическата църква са подобни, ала за мнозина дойде изненадващо новината, че падретата в Полша поискали наказателна отговорност от рок-музикант, който разкъсал по време на концерт Библията, произнасяйки думите „Всичко това е лъжа“.

В една Саудитска арабия, в талибанския Афганистан, в Иран на аятоласите, както и на доста други места, несъгласието с Корана означава доста сурова санкция от държавата и/или саморазправа на фанатици с отстъпника.

Ето обаче, че Върховният съд на Полша взе, че направи решителна стъпка към шариатските практики, като потвърди присъдата от 2 години затвор за музиканта. „Късането на Библията е престъпление“. Толкоз.

Анализът на това събитие подтиква към обяснението, че разпадащата се на две нива Европа търси начини да пренасочва социалното недоволство в по-безопасни за управниците си канали. Настъплението на мракобесието в Полша е проба – дали ще мине номерът? Дали рецептата за замъгляване на масовото съзнание ще проработи? Никак не е случайно, че това става в Полша. Тя вече е била център на съпротивата на трудещите се срещу потисниците Тъкмо тази съпротива от периода 1975-1981 е внимателно кастрирана от съюзените сили на международната реакция. Западните елити и върхушката на СССР, най-вече КГБ, планират и провеждат превантивна социална контрареволюция. Засилването на влиянието на католицизма върху умове и светски институции е превантивна мярка в същата насока. Европейската бюрокрация усеща надигащата се вълна народно недоволство.

Напълно предсказуема реакция. Държавата и Църквата – и на Изток, и на Запад – винаги са единни в стремежа си да удържат хомота върху шията на своите и чужди народи.

Конспиративна теория? Не, лешоядите и без специален заговор се насочват към мършата, както и хищниците към плячката. Приликите в природата им определят и съгласуваност на действията; когато интересите са сходни, синхронизирането става автоматично. Интересът кара властниците да стискат юздите все едно са се наговорили.

Двайсет и първи век ще заприлича на единайсети. Ще позволим ли това да се случи? •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.