Тази новина не е като другите!

печат
Трети ден се опитвам да събера информация за случващото се в момента в Кобани. Защото има другари, видели с очите си това, за което пишат, и според тях се случва революция. Не от онези филистерските, които изяждали децата си, а от другите, които пазят децата от глада и войната, и за които на журналистите не се плаща да пишат.

Трети ден пускам търсачки в Интернет и попадам все на простотии.

В началото, когато ДАФ обявиха, че Кобани е под заплаха от ИДИЛ, Кобани беше поредната полупустинна област, заселена с бедняци и забравена от медиите.

После стана ясно, че на главните терористи от армията на САЩ не се нрави идеята конкуренцията от ИДИЛ да превземе града, и изведнъж се заговори за борбата на кюрдите срещу ИДИЛ.

Когато мироопазващите бомби започнаха да падат край Кобани, полицията в Турция уби дузина протестиращи, сблъсъци имаше дори по улиците на Германия, вече всички бяхме загрижени за положението на кюрдите в Кобани. И с нетърпение чакаме намесата на международната общност.

Аз, разбира се, не съм наясно с много въпроси по темата. Но специално за некадърните преписвачи от чужди сайтове и за самообявилите се анализатори с капаци, искам да подчертая:

 • Нито Турция, нито другите правителства, които „защитават интересите си“ в региона, нямат интерес Кобани да продължи да се самоуправлява както досега. За да пишете по темата трябва да ви е ясно поне това. После нещата сами идват на мястото си.
 • Въздушните удари имат за цел не да унищожат силите на ИДИЛ в района, а да поддържат баланса на силите така, че разните „терористи“ и „бунтовници“ да се избиват взаимно. Супермодерната авиация на САЩ унищожи всичко на всичко пет превозни средства и три бараки. Според собствените ѝ генерали.
 • Протестите на кюрдите в Турция са „срещу политиката на държавата“ по въпроса, но в никой случай не са „за намеса на Турция“. Трябва да си пълен глупак, за да си помислиш, че кюрдите в Турция, които от столетия  мразят тази държава, се бият с полицаите, защото държавата не искала да прати танковете си при техните братя оттатък границата, наскоро освободили се от танковете на Асад.
 • Турция предпочита ИДИЛ пред кюрдското самоуправление на сирийска територия. И това ръководи политиката ѝ. За по-незапознатите ще кажем, че
  • В селата на турска територия вече има стотици хиляди кюрдски бежанци
  • Протестиращите в последните дни бяха убивани не толкова от полицията, колкото от местни фашистки групировки като Сивите вълци и крайни ислямисти.
  • Турската армия по границата се занимава предимно с две неща – да пъди хората обратно в Сирия и да не допуска помощ от Турция под формата на хора и провизии.
  • Откакто властта на Асад отслабна, турската армия се готви за нахлуване в Сирия. По всичко изглежда, че моментът наближава.
  • Ако победи срещу местните милиции, ИДИЛ лесно може да бъде премахната, без съпротива от местното население и международно движение за солидарност. Съвсем различно би било, ако турската армия премине границата а местните кюрдски милиции са здрави.
  • Държавата, която ИДИЛ сочи за пример в своята пропаганда не е арабския халифат от 11 век, а Турция на Ердоган, макар официално да воюва срещу нея. Халифатът може да е красив спомен от миналото, но на хората им трябва нещо реално и съвременно и, по всичко изглежда, че Ердоган има пълното желание скоро да им го сервира.
 • САЩ не крие, че вместо да помага на кюрдите и желае да ги предаде на Турция. „Защитата на сирийския град Кобане не е стратегическа цел за САЩ, но идеята за буферна зона между Турция и Сирия заслужава да бъде разгледана, смята Джон Кери.“
 • Много е лесно да намериш „представител“ на когото и да било да каже това, което искаш да чуят хората. Примери в историята има предостатъчно, всеки пишещ брат би трябвало да си ги има в тетрадката.

При това положение, да призоваваш за навлизането на турската армия е предателство спрямо един изстрадал, влюбен в свободата народ. А точно това правят, явно или не, световните медии и техните преписвачи в България. Не му е тук мястото да бистрим причините, но призовавам всички журналисти с все още чиста съвест – мислете, преди да пишете! Поне по тази тема. Това не е природно бедствие, не е кралско бебе, не е спортна купа. Това е борба на няколко милиона души да запазят свободата си.

Наблюдател

Остави коментар

 • Струва ми се уместна една вметка за Сталин и Варшавското въстание, аналогията е допустима, вкл и с това, че ако Сталин беше „спасил“ въстаналите поляци, щеше после да ги смаже. Но постъпи по-умно от германците, остави тях да свършат мръсната работа, а те не се усетиха, че му разчистват терена, губейки хора, техника и боеприпаси, които после не им стигаха за отбраната на самата Германия. Дали и идилците са също такива глупаци, не знам, възможно е да има и споразумение (между натовците) в едни райони да ги смятат за терористи, а в други – опозиция срещу Асад…
  Така че ИДИЛ няма да бъде унищожена, нужна е против сирийското правителство… А и изобщо за поддържане на напрежение в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.