Обща стачка и демонстрации в Гърция

печат
Гърция парализирана от протести против либералните икономически реформи на правителството

Общата стачка, обявенена за 15 март, се състоя с участието на много хора от цяла Гърция. По данни на профсъюзите 90% от работещите в обществения сектор и 70% от работещите в частния сектор са участвали в стачката. Демонстрациите в Атина и Солун също бяха многобройни. В Атина полицията за масови безредици се сблъска с демонстрантите, когато последните изразиха своя протест против опита на полицията да съпровожда техния марш. 5 души са ранени и откарани в болница…„Кабалеросите” (активистимотоциклетисти) също проведоха демонстрация след 11 часа.
Към 2:00 след полунощ анархисти атакуваха Министерството по заетостта, хвърляйки камъни и рисувайки графити. Един от тях е бил арестуван малко след това.

Свиреп полицейски щурм срещу блока на “Работническа власт”

Позицията на комунистическа лига “Работническа власт”: „Нищо ново. Младите полицаи си мислят, че с насилие и тероризъм могат да съкрушат борбения дух на работническото движение. Въпреки жестоката атака, която нашият блок претърпя, ние продължихме демонстрацията докрай с лозунги срещу държавния тероризъм, които цялата демонстрация възприе: “Полицията – вън от демонстрацията!”

Правителството на капитала, бедността и безработицата намира единствен отговор в бруталната репресия. Те искат да построят общество на спокойствието, но спокойтвието на гробището. Слугите на капиталистите са винаги пазени от терористични законии превантивни юридически мерки срещу борците за справедливост.

На насилето на капиталистическата държава ще бъде отговорено на улиците. Ще бъде отговорено с още потвърди борби на потиснатите, които ще изгорят загниващото общество и неговите пазители.

Шествието за общата стачка в Солун, 16 март 2006

Маршът пред Работническия център по заетостта в Солун започна около обяд с демострация точно пред сградата. Имаше работници с транспарант от съюзите от комуналните услуги, банките, шофьорите, гимназиалните учители и разбира се, най-мощния блок на промишлените работници. След тях имаше орагнизирани от лявото и антиавторитарното крило. Маршът завърши пред Министерството на Северна Гърция. Маршът спря за малко пред банка Емпорики, която беше издраскана с графити, а работниците от фабриката за плодове крещяха ”Банкери – вие сте лентяи!”

Сблъсъците в Атина

Докато анархисти чупеха прозорците на Министерството на заетостта, полицията нападна демонстрацията на организацията “Работническа власт”. Този път не изплозваха само сълзотворен газ, както по принцип правят. Може би това е било премиерата на новия министър на обществения ред Полидорас.

Блокът на “Работническа власт” демонстрираше точно зад Гръцкия социален форум. Полицията се опитала да ги обгради, все едно цяла Атина е в опасност заради тези 3040 души, участващи в демонастрацията. Демонстрантие реагирали на опитите на полицията да ги обгради и тогава ченгетата започнали да ги удрят. 5 души са в болница, един от тях пострадал сериозно.

Пенсионер с кръв по лицето е съобщи пред канал NET, че когато започнали да протестират срещу обграждането им от полицията, ченгетата започнали да ги удрят. Той започнал да крещи, че е пенсионер в напреднала възраст, опитващ се да защити хората и едно от ченгетата отгворило: “Ами да беше си стоял вкъщи, посран дядка” и го ударил с палка в лицето. Улицата била покрита с кръв.

Министерството на заетосттта атакувано от анархисти

В 2:00 след полунощ на 16 март 200 анархисти атакуваха Министерството на заетостта. Надраскаха с кървавочервена боя и счупиха всички прозорци на приземния и някои на първия етаж, докато скандираха лозунги. След това продължиха демонстрацията всички заедно долу по улицата на министерството. Малко след това един от тях е бил арестуван. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.