Палестинското гето в Ливан

печат
Близкия изток

Четирийсетгодишният Наел Абу Сиам и неговото семейство са сред 30-те хиляди палестинци, избягали от Нар ал-Баред през май миналата година. През януари тази година семейство Сиам още живее в една училищна стая в палестинския лагер Бедауи, на 20 км от Нар ал-Баред. Заедно с 38-годишната си съпруга Хала и шестте си деца те спят един до друг на проснатите на пода постелки. За първата нощ на бомбардировките Наел казва: „Имахме чувството, че къщата ни не е от цимент, а от картон – всичко се движеше. Беше тъмно, а беше опасно да се излиза, защото бомбите бяха разбили пътищата. Аз го носех” – казва той и сочи 11-годишния си син Хасан, който страда от раздвоен гръбначен стълб. Хасан гледа как баща му си спомня за бягството. „Бягах – продължава Наел – и понякога падах и го хващах – внимателно, за да не го изпусна”. Хала и децата слушат. Най-голямото, Самиха, на 14 години, държи бебето като майка и го успокоява, когато заплаче, за да не прекъсва разговора.
Брезентова завеса е опъната в средата на стаята, а от другата страна живее семейство Саади, които идват от друга част на Нар ал-Баред, но вече са по съдба съседи със семейство Сиам. Басем Саади, 44-годишен, съпругата му Манал, на 36, и четирите им дъщери бягат в началото на сраженията, заедно с повечето бежанци. Следващите седмици Саади прекарват в страховито очакване, вслушват се в далечните гърмежи откъм Нар ал-Баред и се чудят дали домът им е поразен.
Виждат снимка на първа страница на ливанския всекидневник „Сафир”. На нея е техният дом – от него е останала част от постройката с един единствен прозорец. Спомените връхлитат: „Спомням си, че дъщерите ми махаха от този прозорец, когато отивах на работа – казва Басем. – Не мога да повярвам.” Манал добавя: „Почувствах как нещо дълбоко в мен умря”.
Неочакваното разрушаване на домовете и цялото селище травматизира много от бежанците от Нар ал-Баред. Това не им е за пръв път. Много семейства, като семейство Уехеди, пристигат в Нар ал-Баред през 1976 година, побягнали от палестинския лагер Тел ал-Заатар в източен Бейрут, унищожен след дълга обсада, приключила с клане, извършено от християнската фалангистка милиция с помощта на сирийските войски. Във временния приют на сграда в близост до Нар ал-Баред шейсетгодишният Мохамед Ахмед Уехеди и неговата съпруга говорят за клането в Тел ал-Заатар – стрелбата, снарядите, убитите, принудителното бягство, страха от изнасилване. Гласовете им утихват в мрака.
След изселването булдозерите сравняват Тел ал-Заатар със земята и лагерът не е възстановен. Там расте трева, поникнали са маслинени и смокинови дръвчета. Единствената следа от доскорошните обитатели са порутените останки на няколко бомбоубежища в периферията. „Докато не видим с очите си новопостроените сгради, няма да престанем да се боим, че никога няма да бъде възстановен”, казва Уехеди от Нар ал-Баред.
Има и други спомени. Много семейства като Сиам и Саади си спомнят за изгубените роднини, когато говорят за събитието, което свързва всички тях като палестинци в изгнание: накба (бедствието), когато техните предци са избягали или са били изгонени от Палестина преди шейсет години. „За нашето поколение това е нашата накба – казва Манал Саади. – Моите родители ми разказваха за старите земи и обичаи в Палестина. Нар ал-Баред стана наша родина, а сега аз ще го описвам по спомени на моите дъщери”.
„Нар ал-Баред, за нас и нашите деца, е втора Палестина – казва Абу Сиам. – Трябва да се върнем, защото всичко ни е там – спомените, ражданията, приятелите, домовете. Нар ал-Баред не е само къщи – той е нашата история”.
През март брезентовата завеса е свалена и двете семейства се  завръщат, заедно с 1500 други изселени като тях, във временни сглобяеми жилища, поставени от ООН около лагера – той продължава да бъде изолиран. На 5 юни булдозерите минават през останките от Нар ал-Баред. Строителството трябва да започне в края на годината с разчистване на отломките, за да има място за новия лагер.
Дон Дънкан
Монд дипломатик

(със съкращения)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *