ПАРАЗИТИ?

печат

Както Европа си създава врагове всред онеправданите имигранти, така и българите озлобяват циганите срещу себе си. Една етническа гражданска война вече съсипа съседна страна.

Бежанците от Северна Африка и Близкия Изток вече заобикалят България – разбраха, че тук живее доста озлобен от нещастието си народ. Хем озлобен, хем със самочувствие на римски патриций, който прелива от презрение към „варварите“, „паразитите“, „примитивните човекоподобни“.

Извън България, от Унгария до по-благополучния Запад, отношението е почти същото, макар че немалко европейци все още имат съвест и повечко разум.

Зад високомерието се крие обикновен страх и бездънна глупост.

Бежанците щели да залеят нашия континент, да опоскат социалните фондове, да унищожат европейската култура. И не били никакви бежанци, а „незаконни имигранти“.

Европа има щедър принос към това, което се случва в страните, от които хората бягат. Няма значение от какво се спасяват, от пряка смъртна заплаха или от мизерията, която също убива достатъчно ефективно. Дори всичките те просто да търсят „по-добър живот“, най-малко българите имаме нравствено право да ги мразим за това – два милиона наши сънародници по същата причина напуснаха страната, немалко от тях нелегално и работят също нелегално. А и откога „легалното“, законното стана равнозначно на справедливо?

Опасното е, че зад гърба на бежанците е смъртта, а пред тях – униженията, които трудно ще забравят. Това, което преживяват – или не преживяват, загивайки по пътя – потвърждава внушенията на ислямистите: „Европа ненавижда мюсюлманите“. Всичко лошо, което им се случва в обетованата Европа, след като са отървали сатърите на джихадистите, ги тласка обратно под влиянието на радикалното мракобесие на ИДИЛ.

Е, ако само на толкова е способна „европейската цивилизация“, може би заслужава да бъде унищожена. Нито Европа, нито балканското ѝ гето не посягат към калкулатор, за да сметнат колко струва на бюджета един „паразит“ имигрант, колко от отпуснатото се краде, колко струва един политик, един бюрократ, колко щети нанася той с действие и бездействие. Колко се обогатяват дребни и едри мерзавци – едни натъпкват хора в хладилни фургони, а други ограбват труда им, като им оказват „благодеяние“ да ги наемат на работа.

Европа реагира така, сякаш иска да предизвика етническа война на територията си.

У нас живеят „вътрешни бежанци“ – циганите. Имат и „вътрешни“ причини за положението – дивашки традиции, кланова разпокъсаност, право на силния, безправие на жените и децата, чудовищно неравенство. „Отвън“ обаче нямат никаква подкрепа да преодолеят треските си за дялане, напротив – открай време в очите на повечето българи циганинът е второ качество човек, тъп и лош по рождение… Хирургът Чирков ли? Сигурно е генетична мутация…

Такова отношение говори лошо не толкова за циганите, колкото за българите – ние НЕ ИСКАМЕ да опитаме да преодолеем собствените си кусури, ние ги смятаме за достойнства, гордеем се с тях.

Багерите през къщурките на циганите не мотивират за „честен труд“, защото циганин трудно го вземат на работа, независимо какъв е. Мерим ги с аршина на предразсъдъците, накуп – но към себе си изискваме индивидуален подход. Вменяваме им във вина, че са престъпници – но малко ли са престъпленията на едро, извършени от „чистите“ българи? Сиромашията не предразполага към праведност. Не плащали сметки и данъци. А ние защо плащаме на държавата, за да ни вгорчава живота? Тупаме се в гърдите, че сме изрядни данъкоплатци, но това е повод за срам. Когато не се сравняваме с „мангалите“ обаче, за същите данъци мрънкаме или се хвалим, че сме открили начин да ги избегнем.

Много раждали били циганите. Раждай и ти, българино! Не плямпай, че на бедняк не му трябвало много деца. Точно на бедняк са му нужни, за да го гледа някой на старини, друга социална гаранция няма. Така постъпват всички бедняци навсякъде по света, инстинктивно.

Обратното на първобитната омраза е подмазването поради принадлежност, искането за нови закони „против дискриминацията“. Законите сами по себе си са дискриминация, а подходът на едро разделя хората на враждуващи групи.

Циганите „все се оправдават, че са гладни“? А какво е извинението на дребните мутри и на едрите – политиците, бизнесмените, задето всеки от тях краде и безчинства повече от цял катун?

Както Европа си създава врагове всред онеправданите имигранти, така и българите озлобяват циганите срещу себе си. Една мотивирана от етническа омраза гражданска война вече съсипа съседна страна.

Това ли искаме за себе си? Да се бием, за да спечелят отново мутрите? •

Хасан Девринджи

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *