ПАРТОКРАЦИЯ: ВЕХТИ КУКЛИ НА КОНЦИ ИЛИ ИСТИНСКИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ?

печат
Новата зелена вълна

Mощната еко-вълна, която избухна през последните месеци, искат да яхнат много „сърфисти”. Основните състезатели (засега) са:
Партия „Зелените”
Най-новият сърфист в надпреварата. Зад нея стоят природозащитни организации и активисти, които в последно време организираха протестите за спасяване на природата в България като Андрей Ковачев, Пет­ко Ковачев и много други познати от акциите.
На пръв поглед това е зелената партия от следващо поколение и тя може да бъде подкрепена.
„Зелената партия”
Помним я от зората на т. нар. демокрация (1989) – Александър Каракачанов (сегашен лидер) и група съмишленици, които се определят в сайта си като членове на неформалните дисидентски движения – Екогласност, комитета за Русе и пр. Същата тази партия е издала грамота на АЕЦ „Козлодуй”. На последните изборни състезания редовно се явява в коалиция с БСП.
„Зелена България”
„Зел. България” са типични мутри в зелено. С типичната скъпа и куха кампания. Техни са стотиците билд­бордове из страната с надпис „Вече има Зелена България”. Лидер е Стоян Динков – геолог по образование, поет, журналист. Главен секретар е Илиян Матеев – бивш кадър на „Гергьовден”, известен повече като секретар на митниците по времето на Емил Димитров – „Ревизоро”.Говорител е бившата Мис България Таня Карабелова, която се прочу с протеста си срещу войната в Ирак, когато се снима гола, прикривайки се със знаме. Журналистът Мартин Карбовски също е в кюпа. Тази партия е „зелена” точно толкова, колкото „червена” е столетницата БСП.
„Зел. България” подкрепя кмета на Варна Кирил Йорданов, който не блесна с екопостижения, но доби популярност с мръсния градски плаж по време на своя мандат – замърсеност осем пъти над нормата.
В интервютата, които лидерите на партията дават основен рефрен е защита на интересите на „инвеститорите”. Някои вече са успели да си построят хотели до плажната ивица или в природни паркове в планината и се борят да не разделят малкото останала природа с други “предприемачи”, които посягат на девствената околна среда с мащабни инвестиционни програми. Техен кадър е известният псевдоеколог Амадеус Кръстев. Той дава честната си зелена дума, чиято цена варира според случая, когато в мащабните инвестиционни проекти по закон се търси мнението на еколог за това дали проектът е природносъобразен. Освен това е организатор на протести по поръчка според съответните нужди на клиента.
Младежката организация на „Зел. България” оперира под дизентерийно звучащото наименование „Зелените тигри” и се стреми да играе роля на „официални протестиращи” пред очите на гражданството, като си приписва актив за последните протести за Странджа и Рила, макар истинските организатори и участници да нямат никакъв спомен от тяхното присъствие там.

“Текстът е базиран на публикацията в блога “Наблюдател” на Симион Патеев “Зелените атакуват /тест за зеленост/” и други материали от Интернет”

Като “наблюдател” е линка към статията http://nabludatel.blogspot.com/2007/09/blog-post_1783.html, за да прочетат и оргигинала, който иска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *