Протести срещу управляващата хунта в Мианмар

печат

На 24.09.2007 г. военната хунта нахлува в манастирите в Мианмар (Бирма) и започва арести на будитски монаси. Арестувани са над 2000 духовници.
Обвиненията са, че монасите участват в гражданските шествия, за да предотвратят насилие срещу протестиращите.Силите за сигурност на военната хунта в Бирма започват офанзива в будистките манастири. Въпреки призивите на световната общественост да не прибягва до използване на сила при протестите на будистките монаси и мирните граждани в Бирма, военният режим в страната, наричана вече Мианмар, хунтата започва операция по разгонване на демонстрантите около пагодата Шведагон.
Световните агенции съобщават за смъртни случаи и убити от армията монаси при провеждането на операцията. По данни на правителството убитите от полицията са 10 души, но дипломати и активисти твърдят, че броят им е многократно по-голям.
Военната хунта управлява Бирма от 1988 г., когато сваля законното правителство на страната. В тогавашната съпротива срещу военните загиват 3000 души.
Военният режим в Бирма е подкрепян от американските корпорации, които имат сериозни интереси в района. През 1996 г. в Лос Анджелес беше заведено дело срещу калифорнийската петролна компания Юнокал от група бирмански селяни с обвинението, че хунтата е принуждавала с оръжие местните селяни да работят на газопровода на Юнокал и трима други инвеститори за 1,2 милиарда долара. През 2005 година след редица обжалвания и процедурни забавяния съдът даде ход на делото и Юнокал побърза да го уреди извънсъдебно, защото рискуваше в публичния процес да се чуят разказите на обикновените местни селяни за изнасилванията и убийствата, с които военният режим е „осигурявал охраната” на газопровода Ядана, за който Юнокал има 30-годишен договор за експлоатация. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.