Първи антирасистки концерт в София

печат

Идеята за провеждането на такова събитие дойде от младата (отскоро създадена) инициатива „Хора против расизма“, която стартира в началото на лятото като опит за противодействие на зачестилите неонацистки и расистки атаки.

Концертът започна в ранния следобед на 9 октомври – един паметен ден, в който музиканти и артисти от България и чужбина застанаха открито срещу ширещите се расизъм и дискриминация. Взеха участие както известни вече и утвърдени имена като Насекомикс, така и по-малко известни музикални групи като Глоба и олдскуул пънкарите Глас народен. Известни писатели и театрални артисти като Георги Господинов, Ицхак Финци, Вяра Коларова, Ани Петрова и артистична формация Тошида (Ида Даниел и Георги Тошев) открито заявиха своята хуманна позиция срещу расизма, неонацизма и дискриминацията чрез своите творчески вдъхновения, представени с голямо жанрово разнообразие. Един от гвоздеите на концерта бяха румънските пънкари Recycle Bin, които представиха много добър репертоар от песни, които, за разлика от аполитичните забавачки на родни пънк групи, открито назоваваха проблемите като например италианската неофашистка и внучка на Дучето Алесандра Мусолини, проявила се със своята патологична омраза към румънските роми, а защо не и в днешен контекст – френският президент Никола Саркози. Разбира се, нямаше как концертът да мине без участието на софийската анархо антифа група Битов терор (по голямата част от които са членове на ФАБ). Даже и поради самия факт, че те най-вероятно са единствената българска открито антифашистка група, която трудно намира място в родните клубове именно поради ширещата се толерантност спрямо възродителите на изродски идеи и идеологии като националсоциализъм, фашизъм или откровен битов расизъм.

Едно от достойнствата на концерта „Аларма срещу расизма и дискриминацията“ беше и неговото стилово разнообразие – то казваше ясно: може да сме различни, но омразата срещу всяка форма на расизъм е едно от нещата, които ни обединява! Редом до наистина твърда група като Битов терор, посетилите концерта можеха да чуят и етноимпровизациите на Владо Чифлиджанов (арменски дудук), както и веселяшки кабаретен ска-рок в лицето на Хари Сърмата и Коптор Микс

В организацията и охраната на концерта се включиха и членове на ФАБ, които внимаваха за потенциални провокатори, без да натрапват излишно присъствието си.

Надяваме се, че това беше само началото! Когато държавата раздухва параноята на ксенофобията и налива вода в мелницата на всевъзможни изроди, време е да кажем ясно и високо НЕ на расизма, дискриминацията и омразата. Не защото инициативи като „Рок срещу расизма“, „Обичай музиката, мрази расизма“ и други са на годините на нашите бащи и майки, а просто защото е очевадно, че ТРЯБВА!

Марто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.