PAVILIONUL 32 – анархия в Тимишоара

печат
Pavilionul 32
Интервю с Тави от анархисткия колектив в Тимишоара и групата Pavilionul 32
Представи ни накратко себе си и анархоколектива в Тимишоара
Здравейте, казвам се Тави, аз съм вокал на румънската хардкор/пънк група PAVILIONUL 32. Освен това ръководя лейбъла Gluga Neagra („Общество от мрачните квартали“) и участвам в анархоколeктива, който стопанисва социалния център INCA в Тимишоара. През последните 3-4 години нашият колектив съставен предимно от анархопънкове, организира редица акции като Food Not Bombs, лагера „Без граници“, анархопротести, разлепване на плакати, рисуване на графити, прожекции на филми, раздаване на листовки, издаване на списания, организиране на концерти на чуждестранни групи в Румъния и на румънски групи в Европа.
Разбрахме, че мястото, където досега се е провеждал фестивалът „Без граници“, скоро ще бъде закрито. Какви са причините за това и какво е отношението на хората от Тимишоара към пънк сцената?
Това е дълга история. Културният център INCA в Тимишоара е единственото алтернативно място от такъв тип в цяла Румъния. Той е смесица между социалните центрове в западна Европа и младежките клубове в източна Европа. Там организирахме срещи, акции, концерти, прожекции. Проблемите започнаха, когато от общината решиха, че могат да дадат мястото под наем на някой по-комерсиален проект и да изкарват повече пари от него. Тогава изпратиха инспектори, заведоха дело за неспазване на договора, който ние имахме с общината, и ни накараха да напуснем. Колкото до отношението, мисля че Тимишоара е доста толерантен град към пънк сцената и към алтернативата култура като цяло. Дори някои от „интелектуалците“ от Тимишоара имат някакви връзки с пънк сцената от своите младежки години. Но естествено и тук има идиоти, които се присмиват на хората, които изглеждат по-различно и които не отговарят на техните разбирания за „нормално“.
Разкажи нещо за фестивала „Без граници“.
Идеята за този фестивал се роди от един конфликт с организаторите на фестивала „Ъндърграунд“ в Тимишоара – най-старият пънк фестивал в Румъния.  След няколко месеца труд да поканим групи от цяла Европа старите организатори започнаха да ни поставят глупави условия. Накрая се разделихме и организирахме два отделни фестивала вместо един: „Без граници“ и „Ъндърграунд“. Фестивалът „Без граници“ надмина всички очаквания и затова продължихме да го организираме всяка година.
На повечето фестивали хората идват предимно заради музиката и погото. Не мислиш ли, че подобни събития трябва да бъдат организирани като фестивала „Без граници“, където освен самия концерт прожектирате и филми, засягащи актуалните световни проблеми?
Мисля, че подобни фестивали имат един основен недостатък – обръща се повече внимание на нещата около самата музика и не се засягат проблемите, които ни заобикалят. Но, както знаете, много от членовете на хардкор/пънк банди от Източна Европа се занимават и с по-радикален активизъм.
Марто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.