Иранската ядрена заплаха е една лъжа

печат
Иран
Иран

Разчистването на сметките с Иран следва нова програма. На медиите е поставена задачата да подготвят хората за война без край.
През 2001 г. английският седмичник „Обзървър“ публикува серия от статии, в които се твърди, че има „иракска връзка с Ал Каида“ и дори описва военната база в Ирак, където се обучавали терористите. Говори се за някаква тайна структура, в която се произвеждал антракс като оръжие за масово поразяване. Всичко се оказа лъжа. Странните истории, пуснати в обращение от американското разузнаване в британската и американската преса, помогнаха на Джордж У. Буш и Тони Блеър да лансират едно незаконно нападение, което, според последните данни, е довело до 1,3 милиона жертви.
Сега се случва нещо подобно и с Иран: същите синхронизирани „открития“ от страна на медиите и правителството, същата кризисна атмосфера. „Очертава се оправяне на сметките Иран заради тайни ядрени централи“ пише „Гардиън“ на 26 септември 2009 г. Ключовите думи са „Оправяне на сметките“. Тревога! Няма време! Доброто срещу злото. Добавяме един спокоен нов президент, „оставил зад гърба си годините на Буш“. Веднага си спомням прочутото тъжно заглавие на първа страница в „Гардиън“ от 22 май 2007 г.: „Тайни планове на Иран за нападение, което ще принуди САЩ да изоставят Ирак това лято“. На базата на неоснователни твърдения на Пентагона, писателят Саймън Тисдейл представя като истина някакъв ирански „план“ да обяви война и да я спечели срещу американските войски  в Ирак най-късно до септември 2007 г. – лесно доказуема лъжа, която, между другото, и досега не е отречена.
На официален жаргон този тип пропаганда се нарича „сайопс“ (“psy-ops“), военен термин, означаващ психологически операции. В Пентагона и в Уайтхол тези операции се превърнаха в ключов компонент на дипломатическите и военни кампании, за да блокират, изолират и отслабят Иран, преувеличавайки „ядрената заплаха“ – усърдно използвана фраза от Барак Обама и Гордън Браун и повтаряна от Би Би Си и другите медии като абсолютна истина. Но тя е пълна лъжа.
Заплахата е само в едната посока
На 16 септември Нюзуик разкри, че според американските разузнавателни агенции в състоянието на ядрената програма на Иран няма промени от ноември 2007 г. и че Иран е прекратил подозрителните си ядрени проекти, което Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди многократно.
Днешната фалшива информация идва от речта на Обама по случай разглобяването на ракетите по границата с Русия. Целта е да се прикрие фактът, че броят на американските ядрени оръжия е наистина нараснал в Европа, а бомбите „в повече“ просто са качени по корабите. Играта е да се притисне Русия да се присъедини или поне да не пречи на кампанията на САЩ срещу Иран. „Президентът Буш беше прав“, декларира Обама, „когато каза, че Иранската ядрена програма представлява реална заплаха за Европа и САЩ“. Мисълта за самоубийствено нападение срещу САЩ е абсурд. Заплахата, както винаги, е само в едната посока със световната суперсила вече накацала по границите.
Престъплението на Иран е собствената ѝ независимост. Откакто се освободи от любимия на САЩ тиранин, шаха Реза Пахлави, Иран остана единствената мюсюлманска страна извън контрола на САЩ. И тъй като само Израел има „правото да съществува“ в Близкия Изток, последната цел е да се неутрализира Ислямската република. Това ще позволи на Израел да раздели и да владее Средния Изток от името на Вашингтон, без да се съобразява със своя съсед, който пази интересите си. Ако изобщо има страна на света, която да има правото да развива своя ядрена политика, то това е точно Иран.
Като една от първите страни, подписали Договора за неразпространение на атомното оръжие, Иран последователно подкрепя идеята за ядрено разоръжаване на Близкия изток. Обратно, Израел никога не е допускала инспектори на МААЕ и нейният ядрен арсенал в Димона не е тайна за никого. Със своите над 200 активни ядрени бойни глави, Израел „отхвърля“ решението на ООН за неразпространение, както наскоро отхвърли и жалбата на ООН за престъпленията против човешките права, извършени в Газа, и продължава да държи световния рекорд по нарушаване на международното право. Разминава ѝ се, защото една голяма сила ѝ гарантира имунитет.
Подготовка за война без край
По думите на Даниъл Елсберг – човекът, разкрил „Документите на Пентагона“, – при Буш в САЩ е извършен военен преврат и днес Пентагонът е господар на външната политика. Този контрол става ясен с преброяване на „превантивните войни“, които размиха границата между конвенционалните и ядрените оръжия.
Думите на Обама за „свят без ядрени оръжия“ са смешни. Обама е най-важната придобивка на Пентагона. Неговото съгласие да запази министъра на отбраната на Буш – големия войнолюбец Робърт Гейтс – на поста е първо по рода си в историята на САЩ. Като бушовата Америка и тази на Обама е управлявана от много опасни хора. Кога ще започнат да вършат работата си тези, на които се плаща, за да казват истината такава, каквато е?
Джон Пилджър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.