Пенсионирайте го тоя!

печат
Някой си Робърт Бенмош, един от многото хитреци, уредили се да „управляват“ чужди пари, намери решение на Кризата. Като баш-шеф на най-голямата застрахователна компания в САЩ, собственик на сума ти пенсионни фондове функциониращи в Европа (единият е „AIG България ЗПД“ ЕАД), той обясни какво трябва да се направи, за да се „запазят пенсиите и медицинските застраховки на приемливо ниво“. Решението е много просто – „Ще се наложи пенсионната възраст да се увеличи до 70-80 години“.
Да припомним – за кризата са виновни лошите гърци, които не искали да си плащат заемите. Виновни са още разните италианци, испанци, ирландци и другите „свини“ (PIGS), които не искат да си плащат заемите. Заради тях Боб и неговите другарчета не успяват да… върнат на пенсионерите парите, които са им взели, с обещанието да ги хранят на стари години. Всъщност, виновни са и пенсионерите – че живеят повече, отколкото на Боб му се иска.
Разбира се, държавата трябва да помогне. Да натисне „свините“ да върнат парите. И да помогне на Боб и другарчетата му да не ги връщат, като с едно законче намали броя на пенсионерите и увеличи броя на работещите.
Боб дава личен пример – през повечето от 68-те си години той е „правил пари“, обикновено като началник. Въпреки, че му е време да се пенсионира, той продължава да „работи“, като дава интервюта за Блумберг от крайморската си вила в Дубровник. Явно очаква същото от гръцките (а и от българските) пенсионери – на 68 години те трябва да продължават да готвят до 2-3 часа сутринта на туристите или да берат маслини и докато си почиват в крайморската си вила.
Аз също съм загрижен. За Боб. Мисля че е изтрещял от много работа. Време му е да си почине от управляването на парите на хората. Да хване една лопата и (като един Бойко Борисов) да си посади картофи в задния двор на вилата. За да има какво да яде – че за такива като него е противопоказно да ги хранят другите. Да забрави за работата и да си поживее като млад български пенсионер. Пък ние ще се оправим и без тях. Щото ако чакаме те да ни хранят на стари години, млади ще си умрем.

Остави коментар

  • няма изход. Населението в т.нар. „развити страни“ застарява. И до 100 години да вдигнат пенсионната възраст, нищо не се променя.
    Разковничето е в автоматизацията.
    Но тогава всички ще станат безработни и няма как да купуват автоматично произведената продукция, няма с какво да плащат за роботизираните услуги.
    От нещо трябва да се откажем – или от техническия прогрес, или от пенсионирането на възраст, на която да ни остане поне малко време да се порадваме на относително безгрижен живот. Но ако няма технологии, кой ще осигурява пенсионерите с труда си?
    Затова предлагам да се откажем от капитализма (и държавата, „милата“, и от нея), защото именно неговата логика ни вкарва в такъв абсурден по същество избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.