Планетата Бъл Ря

печат

Кратък преглед на разпределението на богатството на планетата Бъл Ря (или както местните я наричат, България).

Планетата Бъл Ря е необикновена с това, че на нея живеят три вида малко или много рационални същества. Тези видове трудно се кръстосват по между си, като основната видово-разделителна линия е степента на тяхното богатство.

Представителите на най-богатия вид, Мафите, са едва няколко десетки на брой, вероятно не повече от стотина. Чрез апаратите на Системата за Манипулативен Контрол (СМК), те притежават около една четвърт от цялото богатство на планетата. Живеят в специално изградени крепости, отделящи ги както от заобикалящите ги интелигентни видове, така и от физичната реалност на тяхната планета. Мисловните им процеси имат структурата на струпей – безцветни пластове полепнали върху централната тема на тяхното съществуване – струпването на нови и нови богатства.

Най-бедният вид, Бугрите, наброяват около седем милиона индивида. Около 60% от тях не притежават никакви ресурси, а останалите от тях контролират не повече от половината богатство на планетата. Основната част от живота си повечето Бугри прекарват в робски отряди. Работата им рядко е задоволителна, а дневните им дажби (когато те все пак се отпускат от СМК) са крайно недостатъчни за живот отвъд робския отряд. Затова остатъка от живота си те прекарват в изолационни камери (които местните наричат „апартаменти“), в които Бугрите основно вегетират, за да пестят трудно набавената си хранителна енергия. В тези камери, те отглеждат новата реколта Бугри, която след около 20-тина години растеж е готова (но не е здължително това да стане) да се включи в редиците на робските отряди. Преди да узрее обаче, новата реколта се категоризира като непълноценна, и следователно, отглеждането й включва минимално подпомагане от СМК. Когато един Бугър остарее и е неспособен сам да задоволява енергийните си нужди, апаратите на СМК го класифицира като „некачествен“, и практически го оставят да се разпадне по естествен път.

Средно-богатият вид на Бъл Ря, Мутрите, са по-малко от стотина хиляди на брой; като живеят основно в замъкоподобни апартаменти. Те притежават останалата една четвърт от богатството на планетата. СМК предоставя средно на всеки един Мутър по един робски отряд от около сто Бугри; а средно всеки хиляда Мутри са близко свързани с поне по един Маф. Тази мрежа от взаимовръзки маркира основната рамка на социалната структура на обществото на планетата Бъл Ря: 99% от индивидите на планетата (Бугрите) се контролират от 1% от индивидите (Мутрите и Мафите, или накратко МафоМутрите). При тези пропорции, е очевидно, че най-богатият 1% трябва да изгради и поддържа строга структура за контрол на 99% – това е опоменатата Система за Манипулативен Контрол (СМК).

Сред планетарните антрополози още се спори до колко планетарната СМК е била изградена съзнателно от МафоМутрите, или е спонтанно еволюирала система; и дали е била локално изградена, или по-скоро привнесена или копирана от други планети. Това разногласие идва от факта, че много съседни планетни системи имат подобни СМК-та, въпреки че на тези планети обикновено има само два вида интелигентни същества, аналози на Бугрите и Мутрите, но рядко на Мафите (т.е. рядко се случва толкова малка шепа индивиди да монополизират значителен процент от планетарното богатство). Поради това много от детайлите за работата на СМК са универсални и широко познати, и тук само грубо ще скицираме основните принципи на действие.

СМК-то формално се дели на два клона: МафоМутърски организации, и планетарни (това, което в миналото са били наричани държавни) организации. Както обаче е широко известно сред Бугрите, това е само привидно разделение. Всъщност трите истински клона на СМК-то се определят от обществената роля на организациите, които влизат в Системата за Манипулативен Контрол. Тези роли са физическо насилие, пропаганда и лишения. Както е широко известно, тези три съставки са характерни не само за СМК, а и за всеки друг деструктивен култ, който се базира на ефекта на мозъчната промивка, който се оказва с универсално приложение в тази част от вселената.

Тук е интересно да включим малко примери от местния планетарен диалект, описващ трите клона на СМК-то. Така например, местните наричат организациите за физическо насилие „силови групировки“, „мутри“, „мафия“, „полиция“, „военни“, „съдилища“, „ТИМ“, „футболни фенове“, „фашизоиди“, и т.н. Пропагандният клон се характеризира с термини като „политици“, „медии“, „икономисти“, „финансисти“, „експерти“, „маркетингови специалисти“, „пи ар-и“, … ; както и с много двуговор: „демокрация“ (дума която се отнася както за модела на управление на СМК, така и за нещо мъгляво, което много Бугри биха охарактеризирали като положително), „свободни пазари“, „комунизъм“, „капитализъм“, „частна собственост“, „свобода на словото“, … Клонът по лишенията местните грубо биха охарактеризирали с два двуговорни термина: „икономика“ и „политика“, които в рамките на СМК включват „капитализъм“, „демокрация“, „свобода“, както и „съд“, „правитество“, „парламент“, повечето от които (ако не и всичките) са двуговорни.

Както човек лесно може да се убеди, клонът по лишенията е тясно свързан с другите два клона на СМК-то, които го легитимират. Така Бугрите биват убеждавани от МафоМутрите, че на тях (на бедните 99%, т.е. на всички Бугри) не им трябват свобода, образование, здравеопазване, достойнство, задоволителна работа, сигурност за децата, инвалидите и възрастните. А вместо това на Бугрите са им нужни:
– свобода, която се мери единствено в пари
– национална гордост, която се мери с това, колко мразиш най-бедните Бугри
– запазена природа, която тръгва да се опазва едва като се изсекат горите, и бетонират бреговете
– стабилност, която се мери в това, колко нарастват богатствата на най-богатите 1%, и до колко бедните 99% си траят, докато бъдат разграбвани
– свобода на словото, което го имат, докато си държат езика зад зъбите
– гражданско общество, което се представлява от експерти, произлизащи от горния 1%
– вяра в органите на властта, които пазят правата и частната собственост на богатите 1%, и пазят другите 99%, за да не би да се разгневят от това
– вяра, че СМК е естествена и незаменима система, а не резултат на масовото потъпкване на правата на Бугрите
– вяра, че един ден ще дойде някой да ги оправи, въпреки че елитът, който управлява е професионален елит, който системата автоматично подбира поставяйки структурни бариери срещу появата на някой заблуден „доброжелателен диктатор“
– вяра, че това 1% да имат половината богатство на планетата е най-справедливия избор, когато останалите все пак имат трохи за ядене
– вяра, че „гласуване“ на всеки 4 години не е просто проводник, по който се излива някакво насъбрано напрежение; а е достатъчно упражнение на Бугрите в самоуправление, защото МафоМутрите държат на тезата, че Бугрите не знаят кое е най-добре за тях, и ако Бугрите изберат МафоМутър да ги управлява, той несъмнено ще знае по-добре

Почти нищо ново няма в Бъл Ря-ската Система за Манипулативен Контрол, освен може би „нововъведението“ донесено от появата на трети ултра-богат вид рационални организми. Проблемът със СМК е, че изисква много усилия, за да поддържа илюзията за справедливост, и да държи 99% кротки. Така сега на много съседни планети 99% се поразмърдват в летаргията си. Богатите 1% в Бъл Ря се поуплашиха и много подсистеми на СМК-то заработиха усърдно, за да замаскират и пребоядисат събитията на съседните планети. За сега успяват успешно да се справят с тази заплаха …

Шевек

* Забележка: Статистиката за разпределението на финансовото богатсвтото в Бъл Ря е изградена от местни публикации (виж по-долу), като бе използвана статистиката за депозитите в БНБ; информацията, че 60% от Бъгрите нямат спестявания (т.е. 4,5 милиона Бъгри въобще не присъстват в графиката на разпределението на финансовото богатство); че Бъгрите държат само около 2/3 от парите си в банките, а останалите основно в кеш; и като бяха добавени парите (които са основно в една или друга форма във фирмени участия) на най-богатите 100-тина Мафи.
http://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StM…x.htm
http://milionerite.com/index.php?option=com_content&vie…id=62
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=202834
http://www.slava.bg/news/3078.html
http://www.standartnews.com/biznes/koi_sa_100te_nayboga….html
http://www.razkritia.com/31563/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%8…0%B8/
http://hotnews.bg/n/Simeon-i-Ahmed-Dogan-imali-po-500-m….html
http://lead.actualno.com/news_196693.html
http://www.monitor.bg/article?id=164872
http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/489835559….html
http://www.webcafe.bg/id_1958445914
http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=535&aid=12949

Текстът е публикуван от Шевек в българският раздел на Индимедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.