ПРЕДВЕЛИКДЕНСКО

печат
10 април 2011

Макар да съм атеист, с този коментар нямам намерение да “оскърбявам чувствата” на вярващите, нищо че те рядко биват загрижени дали няма да оскърбят моите. Щом има религия, значи някой намира смисъл в нея, някому вярата служи за опора, утешение, морален ориентир. Такива мотиви приемам и донякъде уважавам. Но също така някому религията служи буквално за поминък, той извлича полза от нея, при това далеч не духовна, а съвсем материална, в най-грубия си и плътен вид. Ето за тях искам да поразсъждавам – критично.
Митрополит Николай, човек сприхав, нетактичен (думите му за “божието наказание” по адрес на жертви на нещастен случай) и амбициозен, известен с резки публични изяви, както и със слабост към скъпи вещи като например часовник “Ролекс”, реагира свирепо на репортерски (“Темата на Нова телевизия” от 3 април тази година) въпрос защо свещениците се разкарват със скъпи автомобили: да не искате да тръгнем пеш или с каруци?
Ха така! Че защо не? Исус да не би да се е возел с “Мерцедес” S-класа? Според Евангелията е ходел предимно пеш, само веднъж си е позволил да се качи на магаре.
Църквата, която е доста богата организация, по разни оценки притежава недвижима собственост на стойност между 2 и 4 милиарда лева, не се стреми да се ангажира с позиции и дейности в социалната сфера (и добре, че не го прави! понеже последната й значима проява беше да се противопостави на еманципацията на гражданския брак и фактическото съжителство), ако не броим отделни свои представители като отец Иван от Нови хан или отец Стефан Стефанов от Русе… които май имат неприятности с висшия клир, който не застава да ги подкрепи пред държавни институции! Та като изключим тези наистина немногобройни примери, виждаме, че БПЦ всячески гледа да не се ангажира с обществения живот в страната, като се оправдава с това, че ролята й е да се грижи за духовното и непреходното… как това се връзва с “мерцедесите”? Кое им е духовното и непреходното?
Ето тези хора, които говорят за духовното, презират и хулят материализма като мироглед, а са затънали в материалното от гастрономично-предметен тип, ще възвестяват “новината”, че Христос воскресе.
Тези хора изричат сакрални за мнозина хора слова навръх Великден, но би трябвало да се молят сакън Христос наистина да не възкръсне, че кой знае как и с какво ще ги подгони…
Все повече се убеждавам, че една конфискация на имуществото на Църквата в полза на народа (не на държавата), разтурянето на синодалната йерархия и предаване на всички пълномощия в ръцете на самите вярващи по места, сиреч едно фактическо връщане към първоапостолското състояние на християнството ще се отрази добре върху духовността… МОЖЕ БИ.

Николай Христов

ПП. Парламентът намали осигурителния праг за свещеници.
Синодът забранява на държавни инспектори достъп до храмове без писмено разрешение от епископа.
Правете си изводи.

Остави коментар

  • Славянка Мундрова

    Ако Христос възкръсне, ще подгони „антиматериалистите“ с огнехвъргачка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *